Duizend extra soldaten naar Afghanistan
Nieuws

Achtergrond - 25 juni 2008

(25 juni 2008) De regering-Merkel wil duizend extra soldaten naar Afghanistan sturen. Daarmee doet Duitsland een symbolische handreiking aan de NAVO, die een grotere Duitse bijdrage aan de ISAF-missie eist. De oppositie hekelt de uitbreidingsplannen.

Afbeelding: Fabio Venni, www.flickr.comMet de uitbreiding zou het Duitse troepencontingent in Afghanistan op 4500 soldaten komen. De totale ISAF-missie in Afghanistan telt op dit moment zo’n 52 duizend man, volgens de NAVO zesduizend te weinig.

Nu nog geldt er een parlementaire limiet op het aantal Duitse troepen van 3500. Die limiet verloopt in oktober. Dan moet de Bondsdag goedkeuring verlenen aan een vernieuwing van het Duitse mandaat in Afghanistan en een uitbreiding van de troepen.

De troepenuitbreiding is volgens minister van Defensie Jung (SPD) noodzakelijk om het Duitse mandaat naar behoren te blijven uitvoeren en de eigen soldaten voldoende bescherming te bieden. Ook wil Jung de mogelijkheden uitbreiden voor het inzetten van Duitse verbindingstroepen in het onrustige zuiden van Afghanistan. Nu mogen Duitse troepen alleen nog maar voor een beperkte periode buiten het mandaatgebied in Noord-Afghanistan worden ingezet.

Symbolisch

Het plan lijkt een geste aan de NAVO-partners. Eerder kreeg de Duitse regering nog kritiek van onder meer de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates. Duitsland moest zich volgens Gates niet langer verstoppen in het relatief rustige noorden van Afghanistan en meevechten in het zuiden, waar de ISAF-troepen op veel meer tegenstand stuiten.

Toch is de geste vooral symbolisch. Het militaire zwaartepunt van de Bundeswehr blijft in Noord-Afghanistan. De duizend extra soldaten zullen dan ook daar en niet in het zuiden worden ingezet. De Duitse verbindingstroepen die momenteel al in Zuid-Afghanistan actief zijn – zo’n veertig in totaal – dragen slechts zorg voor de telecommunicatie tussen de ISAF-troepen.

Kritiek

Die Grünen-leider Claudia Roth noemt de uitbreidingsplannen van de regering een “verkeerd signaal”. De Duitse Afghanistan-missie heeft niet meer soldaten nodig, maar een nieuwe strategie. Volgens haar zou een troepenuitbreiding koren op de molen zijn voor “de populisten, die een volledige terugtrekking van de troepen eisen”.

Daarmee reageerde Roth op uitspraken van Oskar Lafontaine, die de regering verweet Duitsland met de troepenuitbreiding “steeds verder in deze tegen het volkenrecht indruisende oorlog” te verstrikken. Op die manier haalt de regering “de terreur het land in”, aldus de partijleider van Die Linke.

Geheel andere kritiek kwam er uit de hoek van het leger. Het Deutscher Bundeswehrverband, de belangenvereniging van het Duitse leger, noemt de aanpak van de regering veel te traag. De beslissing over de troepenuitbreiding kan niet wachten tot oktober, aldus voorzitter Bernhard Gertz. "We hebben ze nu nodig", aldus Gertz.

Langer mandaat

Als de Bondsdag in oktober beslist over de missie in Afghanistan, zal het mandaat niet voor twaalf maar voor veertien maanden worden verlengd. Op die manier wil de regering voorkomen dat de eventuele volgende verlenging samenvalt met de verkiezingscampagnes. De Duitse bondsdagverkiezingen vinden plaats in september 2009.

Die Welt/Spiegel/FAZ

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger