Duitse troepen langer in Afghanistan
Nieuws

Achtergrond - 8 oktober 2008

(8 oktober 2008) Duitsland blijft in Afghanistan. Het Duitse parlement, de Bondsdag, heeft gisteren besloten dat de ISAF-missie met veertien maanden wordt verlengd. De Duitse troepenmacht wordt uitgebreid tot 4500 soldaten.

Het Duitse leger gaat zich sterker concentreren op de opleiding van Afghaanse militairen, hier op de foto. Afbeelding: MATEUS_27:24&25, www.flickr.comMinister Frank-Walter Steinmeier (SPD) van Buitenlandse Zaken hield tijdens het debat in de Bondsdag een vurig pleidooi voor het Duitse engagement in Afghanistan. “Als landen als het onze zouden vertrekken, zou dat onsolidair zijn tegenover de landen die blijven. Tegelijkertijd zouden we het doel opgeven waar we nu al zeven jaar gezamenlijk aan werken.” Namelijk, “dat de mensen in Afghanistan de toekomst van hun land zo snel mogelijk weer in eigen hand nemen.” 

De Bondsdag stemt half oktober pas officieel over de verlenging van de ISAF-missie. Sprekers van de grootste partijen, die daarmee een meerderheid van het parlement vertegenwoordigden, spraken zich evenwel al uit voor een nieuwe termijn van veertien maanden. Daarbij zouden duizend soldaten moeten worden toegevoegd aan de huidige troepenmacht van rond 3500 militairen.

Steinmeier benadrukte dat Duitsland zich met de uitbreiding van de missie sterker zal concentreren op het opleiden van Afghaanse politieagenten en militairen. Hij pleitte daarnaast voor de inzet van Duitse AWACS-verkenningsvliegtuigen in Afghanistan.

Ter compensatie van de troepenuitbreiding willen Steinmeier en zijn collega Franz Josef Jung (CDU) van Defensie de rond honderd elitesoldaten van Kommando Spezialkräfte (KSK) uit Afghanisaten terugtrekken. De KSK staat niet onder NAVO-commando, die verantwoordelijk is voor de ISAF-missie, maar is onderdeel van de Amerikaanse anti-terrorisme operatie Enduring Freedom. Regering en parlement beslissen hierover in november.

Vanuit de oppositie klinkt weinig weerstand tegen de verlenging van de missie en de uitbreiding van de troepenmacht. De liberale FDP toonde zich voorstander, evenals de Grünen. Alleen de links-populistische Die Linke pleitte voor terugtrekking.

                                                                             ZDFHeute.de / Spiegel Online

Afbeelding:

MATEUS_27:24&25, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger