Meer Duitse troepen naar Afghanistan

Achtergrond - 14 oktober 2003

(14 oktober 2003) De VN-Veiligheidsraad is akkoord gegaan met een uitbreiding van het mandaat voor de soldaten van de internationale vredesmacht in Afghanistan (ISAF). De door Duitsland ingediende resolutie werd unaniem aangenomen en maakt de stationering van Duitse troepen in de Noord-Afghaanse stad Kundus mogelijk. Het nieuwe mandaat komt als geroepen, gezien de verslechterde toestand van het land.

Duitse troepen in Afghanistan Het huidige mandaat is beperkt tot de Afghaanse hoofdstad Kabul, waar ongeveer 5.500 ISAF-soldaten zijn gestationeerd onder NAVO-commando. Hieronder bevinden zich circa 1.800 soldaten van de Bundeswehr. Met de toestemming van de VN-Veiligheidsraad wordt het gebied waarin ISAF opereert uitgebreid. Tevens wordt het mandaat met een jaar verlengd. De voornaamste taak van de ISAF-troepen - tot augustus nog onder de gezamenlijke leiding van Duitsland en Nederland - bestaat uit de ondersteuning van de nieuwe Afghaanse regering. Ze moeten ervoor zorgen dat er geen machtsvacuüm ontstaat na de val van het Taliban-regime.

Afghanistan was na 11 september het eerste doelwit van de Verenigde Staten in hun 'War on Terrorism'. Ze verdreven het totalitaire Taliban-regime, dat onderdak bood aan Osama Bin Laden - het vermoedelijke brein achter de aanslagen. In heel Afghanistan zijn nog steeds zo'n 12.500 Amerikaanse soldaten gelegerd, die zich vooral bezighouden met de speurtocht naar vermeende terroristen. Na afloop van het wapengekletter werd er tevens een internationale troepenmacht gestationeerd om de vrede te garanderen en te helpen bij de wederopbouw.

De invloed van de nieuwe regering is echter beperkt en grote delen van het land worden gecontroleerd door regionale stamhoofden, die elkaar bestrijden voor meer invloed. Ook was er de afgelopen maanden een toename van radicale islamitische krachten. Volgens de Duitse NAVO-generaal Götz Gliemeroth is hieermee ook het risico voor ISAF toegenomen. President Hamid Karzai is echter blij met de komst van meer soldaten. Een woordvoerder van zijn regering omschreef de komst van extra troepen als een belangrijke stap voor de politieke stabilisatie en een snelle wederopbouw.

De stationering van Duitse troepen in Kundus wordt overal met instemming begroet en gezien als pilotproject voor andere Afghaanse regio's. Bij succes zullen uiteindelijk troepen gestationeerd worden in acht grote steden in Afghanistan. Het kabinetsbesluit over de zending van in totaal 450 militairen wordt morgen verwacht. Ook wat betreft de toestemming van het parlement - gepland voor eind oktober - voorziet men in Berlijn geen problemen. Derhalve kunnen de eerste zeventig manschappen binnenkort al op pad. In maart 2004 moet het Duitse deel van de troepenmacht in Kundus op volle sterkte zijn.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Isaf-Mandat in Afghanistan ausgeweitet

Süddeutsche Zeitung
Sicherheitsrat erweitert Mandat der Isaf-Schutztruppe

Die Welt
UN-Sicherheidsrat stimmt Ausweitung des ISAF-Mandats zu

Der Spiegel
"Das Risiko in Kabul ist größer geworden"

ISAF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger