Inzet Duitse soldaten in Afghanistan verlengd
Nieuws

Achtergrond - 1 oktober 2004

(1 oktober 2004) De Duitse soldaten die in VN-verband in Afghanistan zijn, blijven daar ook komend jaar. Dat heeft de Duitse Bondsdag gisteren met grote meerderheid besloten, ondanks de raketaanslag woensdag in Kundus, waarbij drie Duitse en twee Zwitserse soldaten gewond raakten. Alleen FDP en PDS waren tegen het besluit.

Op 13 oktober verloopt het mandaat van de Duitse troepen in Afghanistan. SPD, Die Grünen en CDU/CSU zagen gisteren in de Bondsdag geen alternatief voor het verlengen van de inzet van de Duitse ISAF (International Security Assistance Force)-troepen. 509 afgevaardigden stemden voor, 48 tegen en drie onthielden zich van hun stem. De aanslag op de Duitse soldaten woensdag droeg er niet toe bij dat er meer werd tegengestemd. "Je kunt soldaten niet terugtrekken omdat het echt gevaarlijk wordt", aldus CSU-defensie-expert Christian Schmidt. Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Die Grünen) waarschuwde dat door de verkiezingen die op 9 oktober in Afghanistan zullen worden gehouden, de gevaarlijkste tijd voor de internationale troepen nu zal aanbreken. "De terroristen zullen de democratische legitimatie proberen te verhinderen", aldus Fischer.

Toch is er ook kritiek. De FDP vindt dat de inzet van de Duitse troepen te weinig internationaal is ingebed. Andere landen zetten hun troepen te weinig buiten Kaboel in, aldus buitenlandwoordvoerder van de FDP Werner Hoyer. Ook wordt er te weinig opgetreden tegen de opbloeiende drugsproductie in Afghanistan, zo luidt de kritiek.

De aanslag in Kundus van woensdag is inmiddels opgeëist door de Taliban. Op dit moment zijn daar 269 soldaten van de Bundeswehr gestationeerd. Zij horen bij één van de twee wederopbouwteams die de Duitsers in Afghanistan hebben ingezet. In totaal zijn er 2100 Duitse soldaten in Afghanistan aanwezig, het merendeel in Kaboel. Sinds het begin van de inzet van de Duitse troepen, in januari 2002, zijn veertien Duitse soldaten om het leven gekomen.

Süddeutsche Zeitung
Bundeswehr bleibt noch ein Jahr

Der Spiegel
Bundestag verlängert Afghanistan-Einsatz
Verletzte bei Raketenangriff auf deutsche Soldaten

Die Welt
Bundeswehr bleibt ein weiteres Jahr in Afghanistan

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger