Duitslandweb logo Duitslandweb

Laatste Duitse soldaten terug uit Afghanistan

Kort nieuws - 1 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Woensdag zijn de laatste Duitse soldaten teruggekeerd uit Afghanistan. Daarmee komt na bijna 20 jaar een einde aan de Duitse NAVO-missie in Afghanistan.

Tussen 150.000 en 160.000 Duitse soldaten hebben in Afghanistan gediend. Tijdens de langdurige missie zijn 59 Duitse soldaten om het leven gekomen, 35 van hen door aanslagen of in gevechten. "Mijn gedachten zijn bij hen, ze worden niet vergeten", zei defensieminister Kramp-Karrenbauer woensdag.

In Duitsland is - net als in Nederland - discussie over het opnemen van Afghaanse medewerkers van het leger, bijvoorbeeld tolken. Die vrezen dat de Taliban wraak op hen nemen als de NAVO het land heeft verlaten. Ongeveer 400 Afghanen en hun familie hebben al toestemming om naar Duitsland te verhuizen. Daar komen waarschijnlijk nog enkele honderden lokale medewerkers bij in de komende tijd. Aanvankelijk kwamen alleen de medewerkers van de laatste twee jaren in aanmerking, maar nu is die groep volgens Der Spiegel uitgebreid. 

De minister van Ontwikkelingszaken Gerd Müller (CSU) drong er volgens Der Spiegel in juni op aan de groep niet verder uit te breiden. Dan zullen steeds meer mensen een beroep op de regeling willen doen, ook lokale medewerkers van civiele ontwikkelingsorganisaties. Lees meer bij Der Spiegel (terugtrekking) en Der Spiegel (Afghaanse helpers)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger