Duitse soldaten gevraagd in Zuid-Afghanistan
Nieuws

Achtergrond - 28 augustus 2006

(28 augustus 2006) De NAVO wil de Duitse legermacht in Afghanistan ook inzetten in het zuiden van het land. Het Duitse persbureau dpa heeft dit vernomen van het ISAF-hoofdbureau in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De Duitse regering spreekt de plannen tegen.

De Bundeswehr heeft als onderdeel van de door de NAVO geleide ISAF-missie het commando over het relatief rustige Noord-Afghanistan en Kabul. De grootste onlusten vinden plaats in Zuid-Afghanistan. Sinds de ISAF daar afgelopen juli het commando overnam van de Amerikanen vinden bijna dagelijks gevechten plaats met rebellen. Daarbij zijn tenminste zes Britse en zes Canadese militairen om het leven gekomen. Ook de Nederlandse troepen zijn gelegerd in het zuiden van Afghanistan.

ISAF-commandant David Richards verklaarde een maand geleden dat hij de vrijheid heeft zijn troepenmacht van achttienduizend soldaten te stationeren waar hij het zinvol acht. De Duitse troepen hebben genoeg capaciteiten en zijn goed genoeg uitgerust om ook in het zuiden te kunnen worden ingezet, zo zou het ISAF-hoofdbureau hebben gezegd. Bovendien zouden de ISAF-landen die wel actief zijn in Zuid-Afghanistan beginnen te morren om de betrekkelijk gunstige positie van de Duitsers.

De Duitse legereenheid is sinds ze afgelopen juni het ISAF-commando in Noord-Afghanistan heeft overgenomen niettemin meermaals doelwit geworden van aanslagen. Dit jaar heeft Duitsland nog geen omgekomen soldaat hoeven betreuren. Maar sinds begin van de missie in 2001 zijn achttien Duitse soldaten om het leven gekomen, twaalf daarvan stierven door ongevallen, zes na vijandigheden. Het Duitse ministerie van Defensie sprak de verwijten dan ook fel tegen.

De Duitse regering ontkende daarbij dat de Bundeswehr spoedig ook in het zuiden van Afghanistan zal worden ingezet. Een dergelijk verzoek van de NAVO zou nog niet zijn binnengekomen. Een regeringswoordvoerder verklaarde dat de Duitse soldaten zich op het noorden zullen blijven concentreren.

Volgens opinieblad Der Spiegel wordt in Berlijn steeds meer getwijfeld aan verlenging van het mandaat voor de Duitse inzet in Afghanistan. In oktober moet de Bondsdag daarover een beslissing nemen. De toename van aanslagen en vooral de pogingen van het ministerie van Defensie die te verheimelijken roepen bij veel parlementariërs scepsis op. Zo verbiedt minister Franz Josef Jung van Defensie (SPD) parlementariërs en journalisten nog langer contact te zoeken met de Duitse troepen. Ook geldt al een maand de richtlijn dat aanslagen op Duitse soldaten alleen op uitdrukkelijke navraag van de pers openbaar worden gemaakt.

Als de missie ook nog wordt uitbreid naar Zuid-Afghanistan, zal het mandaat volgens de woordvoerder in geen geval worden verlengd.

Spiegel Online
Bundeswehr soll bald im gefährlichen Süden operieren

Die Welt.de
Bundeswehr lässt sich nicht in die Taliban-Hochburgen schicken

Süddeutsche.de
Deutscher Einsatz in umkämpfter Region geplant

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger