Twijfel over ‘Afghanistan’ knaagt aan Bondsdag
Nieuws

Achtergrond - 28 september 2006

(28 september 2006) Duitse twijfels over het welslagen van de NAVO-missie in Afghanistan groeien. De Duitse ambassadeur in Kabul waarschuwt voor een "dreigende ramp". Vandaag beslist de Bondsdag over verlenging van de Duitse missie in het land.

Duitsland heeft op dit moment zo’n drieduizend militairen gelegerd in het noorden van Afghanistan. Vergeleken bij het roerige zuiden – waar onder meer Nederlandse troepen gestationeerd zijn – gaat het er in het Duitse gebied rustiger aan toe. Maar ook hier stijgt het aantal aanslagen door guerrillastrijders van de Taliban. Volgens cijfers van het Duitse leger, de Bundeswehr, is de hoeveelheid aanslagen de afgelopen tijd verdubbeld. Duitse soldaten doorkruisen het land alleen nog in geheel gepantserde voertuigen.

De Duitse Afghanistan-missie geniet nog steeds brede steun in de Bondsdag. De verlenging met een jaar komt naar verwachting niet in gevaar, alleen de Linkspartei is tegen. Toch knaagt onder Duitse politici twijfel over een mogelijk falen van de NAVO in het zwaar bevochten land.

Een alarmerende analyse van de Duitse ambassadeur Hans-Ullrich Seidt in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft deze ongerustheid gevoed. Seidt acht het niet ondenkbaar dat de Afghaanse regering van president Karzai binnen nu en een jaar de controle over het land geheel is kwijtgeraakt. De situatie in het zuiden is volgens de diplomaat zo goed als verloren. Mocht de NAVO haar strategie niet radicaal veranderen, dan dreigt een “catastrofe”.

Zijn woorden hebben hun uitwerking niet gemist. Verschillende Duitse politici uitten in de aanloop naar het debat hun twijfels over de missie, onder wie de SPD-vice-fractievoorzitter in de Bondsdag, Walter Kolbow. “Het kan misgaan in Afghanistan als de acceptatie van de NAVO onder de Afghaanse bevolking verdwijnt.”

De Duitse minister van Defensie Franz Josef Jung (CDU) bepleit daarom een omslag in de strategie van de Alliantie. Meer nadruk op wederopbouw en veiligheid, minder op de jacht op strijders van de Taliban en Al-Qaeda. De NAVO moet af van het stigma bezettingsmacht, aldus de bewindsman. Hij zegt te hopen dat de Amerikanen zijn visie delen. Amerikaanse soldaten zijn in Afghanistan het meest actief in de jacht op terroristen, in het kader van de operatie Enduring Freedom.

Spiegel Online
Deutscher Botschafter warnt vor drohender Katastrophe

ZDF Heute
Botschafter in Kabul: Regierung könnte Kontrolle verlieren

FAZ.net
Jung fordert neue Afghanistan-Strategie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger