Bondsdag stemt over Afghanistan
Nieuws
Achtergrond - 11 oktober 2007
(11 oktober 2007) De Bondsdag stemt morgen over verlenging van de Duitse militaire aanwezigheid in Afghanistan. De voortzetting van de Duitse missies kan op een brede meerderheid in het parlement rekenen.
Van alle fracties in de Bondsdag zijn alleen de oppositiepartijen Die Grünen en de Linkspartei tegen verlenging. Die Grünen willen zich morgen slechts onthouden van stemming, de Linkspartei stemt vermoedelijk in zijn geheel tegen. Die Grünen hebben vooral moeite met de inzet van Duitse Tornado’s bij verkenningsvluchten over Afghanistan. De Linkspartei op haar beurt maakt er geen geheim van de Duitse troepen zo snel mogelijk terug te willen trekken.
Maar daarvoor legt de Linkspartei alleen niet genoeg gewicht in de schaal. Naast coalitiepartijen CDU/CSU en SPD ziet ook de grootste oppositiepartij FDP de missie in Afghanistan graag voortgezet.
De Duitse aanwezigheid in Afghanistan omvat meerdere missies. In het kader van de internationale ISAF-missie van de NAVO zijn in het noorden van Afghanistan drieduizend Duitse soldaten gestationeerd. Zij moeten de Afghaanse regering ondersteunen bij de wederopbouw van het land. Parallel aan de ISAF-missie patrouilleren sinds april van dit jaar zes Duitse Tornado-straaljagers in het Afghaanse luchtruim.
De derde en meest controversiële missie is tenslotte de deelname van honderd commando’s van het Korps Spezialkräfte (KSK) aan de operatie Enduring Freedom, de door de Amerikanen geleide jacht op terroristen en Talibanstrijders in Afghanistan. Vanwege de hoge tol die Enduring Freedom onder de Afghaanse burgerbevolking eist, ligt de inzet van de KSK in Duitsland politiek zeer gevoelig. Behalve voor Afghaanse burgerslachtoffers zorgt de missie ook voor verhoogde terreurdreiging binnen Duitsland. Begin vorige maand werd nog een aanslag verijdeld op de internationale luchthaven Frankfurt en de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein.
Misschien uit tactisch oogpunt zal daarom morgen ook niet over alle missies afzonderlijk, maar in één keer gestemd worden. Niet op de agenda staat morgen de verplaatsing van de Duitse troepen van het relatief rustige noorden naar het felbevochten zuiden van Afghanistan. Andere ISAF-landen, waaronder Nederland, roepen Duitsland daartoe op, maar vooralsnog wil de Duitse politiek er geen gehoor aan geven. Nederland zou naast Australië graag een derde partner in Uruzgan hebben. De Nederlandse politiek beslist eind dit jaar over voortzetting van de missie in Uruzgan.
Reacties
Geen reacties aanwezig