Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag stemt in met reddingsactie Afghanistan

Kort nieuws - 25 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft vandaag ingestemd met de reddingsactie van het Duitse leger om mensen uit Afghanistan te evacueren. Eerder op de dag hield kanselier Merkel een regeringsverklaring in het parlement over de situatie in Afghanistan.

In de Bondsdag stemden 539 parlementariërs voor de evacuaties uit Afghanistan, 9 stemden tegen en 90 Bondsdagleden onthielden zich. Het Duitse leger begon vorige week met evacuatievluchten vanaf de luchthaven van Kabul. Duitsland opereert een luchtbrug vanuit Oezbekistan en heeft inmiddels in totaal 4.600 mensen geëvacueerd. Voor de reddingsactie bestaat nu een officieel mandaat dat geldt tot en met eind september.

Kanselier Merkel heeft vanmiddag in de Bondsdag een regeringsverklaring over de situatie in Afghanistan afgelegd. "De ontwikkelingen van de laaste dagen zijn verschrikkelijk, ze zijn bitter", zei ze. Ze gaf net als vorige week toe dat de bondsregering en de bondgenoten de opmars van de Taliban hebben onderschat, waardoor Duitsers en lokale Afghaanse medewerkers niet eerder werden geëvacueerd. In het voorjaar zag de Duitse regering goede redenen om zo lang mogelijk door te gaan met ontwikkelingshulp in Afghanistan, aldus Merkel. Daarvoor waren de lokale medewerkers nodig. 

Wat er nu in Afghanistan gebeurt is ook voor de bondgenoten bitter, zei Merkel. Die hebben jarenlang tegen terrorisme gevochten. Maar het is altijd duidelijk geweest dat de inzet met "de houding van de militair sterkste in het bondgenootschap, de VS, letterlijk staat en valt." Nu gaat het erom zoveel mogelijk mensen uit Afghanistan te halen zolang dat nog gaat, aldus de kanselier. Lees meer bij in het liveblog van TagesschauDer Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger