Bondsdag stemt in met reddingsactie Afghanistan
Kort nieuws - 25 augustus 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Bondsdag heeft vandaag ingestemd met de reddingsactie van het Duitse leger om mensen uit Afghanistan te evacueren. Eerder op de dag hield kanselier Merkel een regeringsverklaring in het parlement over de situatie in Afghanistan.
In de Bondsdag stemden 539 parlementariërs voor de evacuaties uit Afghanistan, 9 stemden tegen en 90 Bondsdagleden onthielden zich. Het Duitse leger begon vorige week met evacuatievluchten vanaf de luchthaven van Kabul. Duitsland opereert een luchtbrug vanuit Oezbekistan en heeft inmiddels in totaal 4.600 mensen geëvacueerd. Voor de reddingsactie bestaat nu een officieel mandaat dat geldt tot en met eind september.
Kanselier Merkel heeft vanmiddag in de Bondsdag een regeringsverklaring over de situatie in Afghanistan afgelegd. "De ontwikkelingen van de laaste dagen zijn verschrikkelijk, ze zijn bitter", zei ze. Ze gaf net als vorige week toe dat de bondsregering en de bondgenoten de opmars van de Taliban hebben onderschat, waardoor Duitsers en lokale Afghaanse medewerkers niet eerder werden geëvacueerd. In het voorjaar zag de Duitse regering goede redenen om zo lang mogelijk door te gaan met ontwikkelingshulp in Afghanistan, aldus Merkel. Daarvoor waren de lokale medewerkers nodig.
Wat er nu in Afghanistan gebeurt is ook voor de bondgenoten bitter, zei Merkel. Die hebben jarenlang tegen terrorisme gevochten. Maar het is altijd duidelijk geweest dat de inzet met "de houding van de militair sterkste in het bondgenootschap, de VS, letterlijk staat en valt." Nu gaat het erom zoveel mogelijk mensen uit Afghanistan te halen zolang dat nog gaat, aldus de kanselier. Lees meer bij in het liveblog van Tagesschau, Der Spiegel en Tagesschau
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig