Evacuaties Afghanistan: Merkel en Maas geven fouten toe
Kort nieuws - 17 augustus 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebNa de chaotische toestanden op het vliegveld van Kabul maandag hoopt Duitsland vandaag meer mensen uit Afghanistan te kunnen evacueren. Kanselier Merkel (CDU) en minister van Buitenlandse Zaken Maas (SPD) hebben toegegeven de situatie in het land verkeerd te hebben ingeschat.
Een eerste vlucht van de Bundeswehr met zeven passagiers is dinsdagochtend vroeg vanaf de luchthaven van Kabul vertrokken. Dat er maar zo weinig mensen mee konden, kwam door de chaotische toestanden op het vliegveld, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het vliegtuig kon ook niet lang op de luchthaven blijven. Dinsdagmiddag is een tweede vlucht uit Afghanistan vertrokken, meldt het ministerie van Defensie, dit keer met met 125 passagiers.
Maas verwacht dat vandaag meer evacuatievluchten kunnen worden gemaakt, liet hij vanmorgen via twitter weten. De Duitse ambassade in Afghanistan heeft contact opgenomen met een eerste groep mensen om te worden geëvacueerd, aldus de minister. Het Duitse leger regelt volgens hem de toegang naar het vliegveld. Duitsland wil een luchtbrug opzetten om zoveel mogelijk Duitsers en lokaal personeel vanuit Afghanistan naar Oezbekistan te kunnen vliegen. Daar zijn tot nu toe 600 Bundeswehrsoldaten bij betrokken.
Volgens schattingen waren zondag nog ruim 100 Duitsers in Kabul. Hoeveel lokale medewerkers moeten worden geëvacueerd, is niet duidelijk. Alleen al in de ontwikkelinghulp waren tot voor kort zeker 1100 Afghanen in Duitse dienst. Daar komen nog duizenden Afghanen bij die voor het Duitse leger of Duitse ministeries hebben gewerkt.
Merkel en Maas hebben maandag toegegeven de situatie in Afghanistan verkeerd te hebben ingeschat. Merkel zei daarvoor de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Klaarblijkelijk duurt de stabilisatie van een land veel langer dan gedacht, aldus de kanselier. Volgens Maas hadden de Duitse regering, de veiligheidsdiensten en de partners in het Westen niet verwacht dat de Afghaanse strijdkrachten zo weinig weerstand tegen de Taliban zouden bieden.
Vanuit de oppositie komt harde kritiek op de bondsregering omdat de evacuaties zo laat op gang zijn gekomen. Ook onderling bekritiseren de regeringspartijen elkaar en de betrokken ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Binnenlandse Zaken. De ARD meldt dat de evacuatie van het Duitse ambassadepersoneel afgelopen weekeinde slechts op het nippertje en met hulp van de Amerikanen is gelukt. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zou eerder ondanks dringende verzoeken van de ambassade geen groen licht voor evacuatie hebben gegeven. Lees meer in het Tagesschau Liveblog, bij de NDR, Tagesschau (evacuatie ambassadepersoneel) en FAZ.net (reacties Merkel en Maas)
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig