Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland plant nieuwe evacuatievluchten uit Afghanistan

Kort nieuws - 18 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland plant voor woensdag vier nieuwe evacuatievluchten, melden Duitse media. In Berlijn en andere Duitse steden zijn mensen de straat op gegaan voor een snelle en onbureaucratische evacuatie van mensen uit Afghanistan.

Na drie evacuatievluchten op dinsdag hoopt Duitsland vandaag met vier nieuwe vluchten mensen uit Afghanistan te kunnen evacueren. De Bundeswehrvliegtuigen vliegen vanuit Tasjkent in Oezbekistan, Duitsland zet vanuit daar een luchtbrug op."We evacueren zo lang het gaat verder", aldus het ministerie van Defensie.

Dinsdag heeft Duitsland meer dan 260 mensen, Duitsers en lokale Afghaanse medewerkers, uit Afghanistan naar Oezbekistan gebracht. Ongeveer de helft van deze geëvacueerden is inmiddels in Duitsland aangekomen, meldt persbureau dpa. Omdat de Taliban alleen buitenlanders tot het vliegveld in Kabul toelaten en Afghanen terugsturen, wil de bondsregering gesprekken voeren met Taliban-vertegenwoordigers om ook Afghanen te kunnen evacueren. 

De Duitse regering werkt aan een mandaat voor de evacuaties dat de komende week aan de Bondsdag moet worden voorgelegd. Omdat de actie al loopt en de meeste partijen het ermee eens zijn, is dat vooral een formaliteit. 

In verschillende Duitse steden zijn dinsdag mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor een snelle en onbureaucratische evacutie van mensen die in Afghanistan gevaar lopen. In Berlijn waren meer dan 2.000 demonstranten bij het Rijksdaggebouw met teksten als 'Lüftbrücke jetzt' en 'Wir haben Platz' ('Luchtbrug nu' en 'Wij hebben plek'). In Keulen demonstreerden ruim 1.000 mensen. Lees meer bij Tagesschau en Berliner Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger