Discussie over Duitse militaire koers Afghanistan
Nieuws

Achtergrond - 21 mei 2007

(21 mei 2007) De dood van drie Duitse militairen in Afghanistan heeft in eigen land een heftig debat uitgelokt. De aanwezigheid van het Duitse leger zelf wordt niet ter discussie gesteld, wel de Amerikaanse militaire koers.

“De vraag naar welke zin deze militaire missie in Afghanistan heeft, moet nog duidelijker worden gesteld – zo duidelijk, dat iedereen haar hoort.” Dat zegt de voorzitter van de militaire vakbond van Duitsland, die concludeert dat tot dusver – uitgezonderd het mogelijk maken van verkiezingen – in Afghanistan “geen wezenlijk doel is bereikt”. Hij pleit dan ook voor “een radicale strategiewijziging.”

De Duitse bondsregering drukt op haar beurt alle speculaties over een eventuele militaire terugtrekking uit Afghanistan, die zich na de dood van de drie soldaten steeds meer verbreidden, resoluut de kop in. Minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken (SPD) is vastbesloten de missie voort te zetten: “een terugtrekking is nu niet aan de orde”. Zijn collega op Defensie, Franz-Josef Jung (CDU) liet zich in gelijksoortige bewoordingen uit.

Wel wordt binnen de SPD voorzichtig getwijfeld aan de koers van de door de Verenigde Staten geleide Operation Enduring Freedom, waarvan ook Duitse troepen deel uitmaken. Onder deze naam maken de VS en hun bondgenoten sinds de aanslagen van 11 september 2001 jacht op de Taliban en Al-Qaida. Daarbij wordt volgens critici vaak buitensporig veel geweld gebruikt. Er gaan binnen de SPD stemmen op het Duitse OEF-mandaat niet te verlengen.

Hoewel de overgrote meerderheid van de bijna drieduizend Duitse soldaten onder NAVO-vlag deel uitmaakt van de ISAF-missie, opgericht voor opbouw- en beschermingstaken in Afghanistan, richt ook de kritiek van de Duitse oppositie zich voornamelijk op de VS. Jürgen Trittin, vice-fractievoorzitter van Die Grünen, meent dat de Amerikaanse militaire strategie grote risico's met zich meebrengt voor zijn bondgenoten. “Doordat de VS daar met commandoacties oorlog voert, wordt het succes – en worden ook de levens – van onze Duitse soldaten en ontwikkelingswerkers in gevaar gebracht.”

Het meest uitgesproken is evenwel Linkspartei-fractievoorzitter Oskar Lafontaine, die de Amerikaanse en Britse regeringsleiders Bush en Blair tijdens een tv-optreden op zondagavond als terroristen afschilderde. Het Duitse leger verweet hij “verwikkeld te zijn in terroristische acties”. Zijn uitspraken kwamen hem unaniem op hoon te staan van politici en media. De Linkspartei is de enige in de Bondsdag vertegenwoordigde fractie die de terugtrekking van de Duitse militairen uit Afghanistan verlangt.

Bij een zelfmoordaanslag op een markt in het Noord-Afghaanse Kunduz afgelopen zaterdag zijn drie Duitse militairen en acht Afghaanse burgers om het leven gekomen. Vijf Duitse soldaten raakten gewond. Zij zijn zondagavond laat met een speciaal toestel naar Duitsland vervoerd. Twee van hen zijn opgenomen in een militair ziekenhuis in Koblenz, maar zijn buiten levensgevaar.

Spiegel Online
Bundeswehr-Verband fordert neue Strategie in Afghanistan

FAZ.NET
Bundeswehrverband kritisiert Strategie für Afghanistan

Die Welt.de
Zwei verletzte Soldaten außer Lebensgefahr

Sueddeutsche.de
SPD-Linke zweifeln am Afghanistan-Einsatz

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger