Afghanistan gepikeerd over kritiek uit Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 22 maart 2006

(22 maart 2006) De regering van Afghanistan heeft gepikeerd gereageerd op de “heetgebakerde en emotionele reactie van Duitse politici” in de strafzaak tegen de tot christen bekeerde Abdul Rahman. Duitsland moet zich met zijn eigen zaken bemoeien, zegt de Afghaanse minister Amin Farhang.

“Wij mengen ons ook niet in de binnenlandse aangelegenheden van de Bondsrepubliek en al helemaal niet in lopende gerechtelijke procedures”, foetert minister Farhang van Economische Zaken vandaag in het dagblad Neue Osnabrücker Zeitung. “Als Duitse politici dreigen met het terugtrekken van het leger uit Afghanistan, komt dat dicht in de buurt van chantage”

De strafzaak tegen Rahman heeft in Duitsland tot veel ophef geleid. De van geboorte islamitische Afghaan bekeerde zich zestien jaar geleden tot het christendom toen hij werkte voor een christelijke hulporganisatie in Pakistan. Vervolgens heeft hij negen jaar in Duitsland gewoond. Na terugkomst in Afghanistan in 2002 kwam hij in contact met de politie vanwege een voogdijkwestie. Die stelde hem strafbaar voor verwerping van de islam. Daar staat in Afghanistan de doodstraf op.

“De Duits-Afghaanse betrekkingen moeten volledig worden herzien als iemand daar ter dood veroordeeld wordt, alleen omdat hij is bekeerd tot het christendom”, stelde FDP-voorzitter Guido Westerwelle eerder in een reactie. “We zenden geen soldaten uit naar Afghanistan om een dergelijk onrecht te beschermen.”

Minister Frank Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken (SPD) verklaarde de zaak “met grote zorg” te volgen en zich zo nodig persoonlijk voor Rahman in te spannen. Heidemarie Wieczorek-Zeul, SPD-minister van Ontwikkelingssamenwerking, heeft de Afghaanse president Hamid Karzai per brief gevraagd “er alles aan te doen het leven van Abdul Rahman te redden”.

Farhang probeert in het interview met de Neue Osnabrücker Zeitung de zaak te sussen door te wijzen op de zaak rond een Afghaanse journalist. Die moest een aantal maanden geleden voorkomen, nadat hij zich kritisch had uitgelaten over de islam. Hem hing eveneens de doodstraf boven het hoofd, maar de rechter sprak hem vrij. Het is dus maar de vraag, aldus Farhang, of Rahman daadwerkelijk wordt veroordeeld.

Ook Amerika heeft verklaard het proces tegen Rahman op de voet te volgen.

Spiegel Online
Kabul verärgert über Kritik an Prozess gegen Christen

FAZ.NET
„Eine Art von Erpressung”

Die Welt.de
Afghanistan: USA setzen sich für konvertierten Moslem ein

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger