Grünen: Leger hoeft niet weg uit Afghanistan
Nieuws

Achtergrond - 4 december 2006

(4 december 2006) Die Grünen staan nog steeds achter de inzet van het Duitse leger in Afghanistan, bleek dit weekend op het partijcongres in Keulen. Reinhard Bütikofer en Claudia Roth zijn weer tot partijvoorzitters gekozen. Maar van harte ging het niet.

Het begon al direct op de eerste dag: vrijdagavond moest Bütikofer zijn eerste nederlaag toegeven, toen de afgevaardigden het door de partijleiding voorgestelde nieuwe logo afkeurden. Ze vonden dat de tekst ‘Bündnis 90’, de DDR-protestpartij die in 1993 opging in Die Grünen, te klein was afgebeeld en ze voelden zich gepasseerd omdat het logo al overal was afgebeeld. In ieder geval moest dezelfde nacht nog het zeven meter brede logo van het podium gehaald worden en ging het partijcongres verder tegen een lege achtergrond.

De volgende dag werden de beide voorzitters weliswaar herkozen, maar met veel minder stemmen dan de vorige keer: Roth kreeg 66,5 procent van de stemmen (tegen 77,9 procent in 2004). Bütikofer kreeg 71,8 procent, bijna 20 procent minder dan in 2004. En dat terwijl er geen tegenkandidaten waren.

Het was de eerste keer dat Die Grünen een nieuwe partijleiding kozen sinds ze weer in de oppositie zitten. En de eerste keer dat Joschka Fischer, de grote leider en Grüne van het eerste uur, er niet meer bij was. Voor de Grünen-politici was het daarom spannend: wie zijn populair bij de afgevaardigden? Welk beleid wordt goedgekeurd, wie wordt waarvoor bestraft?

Het partijcongres schaarde zich na lange discussies achter de inzet van het Duitse leger in Afghanistan. In de partij met een sterk pacifistische inslag is de inzet van de Bundeswehr altijd omstreden geweest. Een motie om de troepen terug te trekken, haalde het niet. Wel moet een partijcommissie onderzoeken hoe zinvol de inzet van het Duitse leger in het buitenland is. Ook bij de discussies over andere onderwerpen, zoals het milieu en het Europese beleid, wonnen de Realos het van de Fundis, de termen waarmee de gematigde en de linkervleugel worden aangeduid. Al besloten de afgevaardigden wel dat er een strenger klimaatbeleid moet worden gevoerd en er veel meer aan energiebesparing moet worden gedaan. Daarmee keren Die Grünen weer terug naar hun wortels, aldus Bütikofer.

De twee vleugels waren eveneens verdeeld over de vraag of de partij coalities – op deelstaatniveau of landelijk – moet aangaan met het CDU. De meer fundamentele Grünen, onder wie Roth, vinden de christendemocraten op sociaal gebied en in milieukwesties veel te rechts. Anderen, onder wie Bütikofer, vinden dat de partij daar niet te krampachtig over moet doen. Maar voorlopig is de kwestie niet aan de orde, omdat Bündnis 90/Die Grünen in geen enkele deelstaat meer regeert.

Renate Künast, in Schröders kabinet minister voor Landbouw en Consumentenbelangen, en Fritz Kuhn, fractievoorzitter, werden tot hun eigen verrassing zonder veel problemen weer gekozen in de partijleiding. Ze hadden verwacht door de linkervleugel van Bündnis 90/Die Grünen afgestraft te worden voor hun liberale visie op de markteconomie en omdat ze minder afstand van CDU en FDP nemen dan andere Grünen. Jürgen Trittin, voormalig minister van Milieu en behorend tot de linkervleugel van de partij, behaalde het beste resultaat bij de stemming. Binnen de partij wordt druk gespeculeerd over de mogelijkheid dat Trittin bij de verkiezingen in 2009 lijstaanvoerder wordt.

ZDF Heute.de
Grüne stehen zu Afghanistan-Einsatz

FAZ.NET
„Kindisch wie früher“

Süddeutsche.de
Die gedemütigte Grünen-Spitze

Spiegel Online
"Wir sind das Original, und wir haben die Konzepte"

Welt.de
Die Machtfrage bleibt ungelöst

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger