Afghanistan-conferentie wederom in Berlijn
Nieuwsflash

Achtergrond - 31 maart 2004

(31 maart 2004) Delegaties uit 56 landen komen vandaag in Berlijn bijeen om over de wederopbouw van Afghanistan te praten. Bondskanselier Gerhard Schröder en de Afghaanse president Hamid Karzai zullen de tweedaagse conferentie openen. Vanwege de internationale bijeenkomst zijn er in de Duitse hoofdstad extra veiligheidsmaatregelen genomen. Dit is al de derde keer dat een dergelijke Afghanistan-conferentie in Duitsland plaatsvindt.

Nieuwsflash

In Berlijn beraadt de internationale gemeenschap zich over maatregelen die nodig zijn voor een stabiel Afghanistan. De Afghaanse regering zal de conferentie echter ook gebruiken om de internationale gemeenschap te vragen om het land financieel te blijven steunen bij de wederopbouw. Naar schatting van de Wereldbank is er in de komende zeven jaar meer dan 20 miljard euro voor de wederopbouw nodig. Volgens de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD) kan het door oorlog verwoeste land rekenen op meer dan 7 miljard euro aan internationale hulptoezeggingen.

Duitsland heeft reeds een bijdrage van 320 miljoen euro toegezegd, maar biedt met name militaire steun aan Afghanistan met ongeveer tweeduizend soldaten. De militaire aanwezigheid in Afghanistan biedt Duitsland de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan de politieke stabiliteit in het Midden-Oosten, zonder Amerika militair te hoeven steunen in Irak. In een gastbijdrage voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung looft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell de Duitse betrokkenheid in Afghanistan. Het land leidt op verzoek van de Amerikanen het eerste regionale wederopbouw-team van de internationale vredesmacht ISAF. Eerder voerde Duitsland al, samen met Nederland, een half jaar lang het bevel over ISAF.

Eén dag voor de conferentie sprak de Afghaanse president Karzai met bondskanselier Schröder. Karzai wees op de vorderingen bij de opbouw van de infrastructuur en bedankte voor de steun van de Duitse soldaten in Afghanistan. Minister van Defensie Struck verzekerde de Afghaanse president dat Duitsland ook in de toekomst de veiligheid en sociale opbouw van het land zal ondersteunen. "We willen dat het land zo snel mogelijk weer bij de democratische staten hoort en hebben deze bijzondere verantwoordelijkheid op ons genomen."

Süddeutsche Zeitung
Karzai bittet um Hilfe im Kampf gegen den Drogenanbau

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Alleine schaffen wir es nicht"

Die Welt
Milliarden-Unterstützung für Afghanistan

ZDF Heute
Schröder: Friedliches Afghanistan bedeutet Hoffnung für alle

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger