OVSE-conferentie in Berlijn over antisemitisme
Nieuwsflash

Achtergrond - 28 april 2004

(28 april 2004) In Berlijn begint vandaag een twee dagen durende antisemitisme-conferentie, georganiseerd door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Rond de 600 deelnemers uit 550 landen nemen deel aan de conferentie, onder wie hoogwaardigheidsbekleders als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell. Doel van de conferentie is het bepalen van een gezamenlijk beleid voor de bestrijding van antisemitisme en het verbeteren van de omgang met het onderwerp in het onderwijs.

De conferentie werd vanmorgen geopend door Bondspresident Johannes Rau. Met het oog op het doel van de conferentie zei hij: "Het is niet genoeg om iemands instelling of bepaalde uitingen als racistisch of antisemitisch te brandmerken." Achter veel vormen van kritiek op Israël zitten antisemitische denkbeelden, aldus Rau.

Met de conferentie wil de OVSE ook aangeven dat het de zorgen van de joodse bevolking in Europa en het probleem van het antisemitisme serieus neemt. Volgens kanselier Gerhard Schröder gaat het niet om een marginaal fenomeen, maar levert het antisemitisme daadwerkelijk een gevaar op voor de democratieën in Europa. Joschka Fischer, minister van Buitenlandse Zaken en leider van de Duitse delegatie op de conferentie, wees op het gevaar van de huidige ontwikkeling, waarbij antisemitisme steeds meer tot het mainstream-gedachtegoed gaat horen. "Voor mij begint antisemitisme daar, waar gezegd wordt: 'dat mag toch wel weer gezegd worden'". Volgens de vice-president van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, Salomon Korn, zal het antisemitische potentieel in Europa toenemen als de Oost-Europese landen toetreden tot de EU.

Een onlangs verschenen studie van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Anti-Defamation League (ADL) in tien West-Europese landen wees uit dat 36 procent van de Duitsers antisemitisch is ingesteld. Daarmee staat Duitsland in Europa bovenaan, voor België (35 procent) en Frankrijk (25 procent). De ADL heeft tussen 16 maart en 8 april van dit jaar 5000 Europeanen ondervraagd. Overigens zijn de antisemitische tendensen in Europa wel dalende. Twee jaar geleden lag het percentage in Duitsland twee procent hoger.

Die Welt
OSZE-Konferenz fordert entschlossenen Kampf gegen Antisemitismus
Kanzler: Antisemitismus ist kein Randphänomen

Financial Times Deutschland
Viele Deutsche hegen antijüdische Vorurteile

Berliner Zeitung
Zentralrat warnt vor wachsendem Antisemitismus

taz
Fahrten nach Auschwitz reichen nicht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger