Zevende NDC in teken van vergrijzing
Nieuwsflash

Achtergrond - 20 november 2003

(20 november 2003) In Maastricht is vanochtend de zevende editie van de Nederlands-Duitse Conferentie (NDC) geopend. Dit jaar staat de conferentie in het teken van de vergrijzing. De NDC werd geopend door de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken en de directeur-generaal van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, respectievelijk De Hoop Scheffer en Kuntz. De Hoop Scheffer wees op het belang van convergentie tussen de pensioensystemen van beide landen.

Vergrijzing

De sprekers wezen op de symbolische plek waar de conferentie wordt gehouden, namelijk Maastricht. In 1991 werd daar het Verdrag van Maastricht ondertekend, waarin besloten werd tot de oprichting van de Europese Unie (EU). De Hoop Scheffer, die zelf niet aanwezig was maar de zaal toesprak via een videoconferentie - benadrukte dat de hervorming van beide pensioenstelsels dient te geschieden in een Europees kader en dat beide systemen op elkaar moeten worden afgestemd. Het is volgens de minister de gemeenschappelijke uitdaging van Europa en het belang van bilaterale samenwerking binnen Europa om de strijd met de problemen van het pensioenstelsel en de gezondheidszorg aan te gaan.

Kuntz, die ook Europa centraal stelde, wees erop dat Nederland en Duitsland partners zijn en op één lijn moeten zitten wat hervormingen betreft. In het kader van de convergentie van beide systemen, refereerde hij aan het feit dat Duitsland al volop bezig is met hervormingen, waarbij de Agenda 2010 van Schröder als leidraad dient. Inzake deze hervormingen citeerde hij bondspresident Johannes Rau: "Richtschnur der Reformen sollte sein daß die Menschen die Lösung gemeinsam tragen wenn sie erkennen daß sie gesellschaftlich, sozial gerecht und tragbar sind". Het belang van de conferentie werd onderstreept door Ben Knapen, voorzitter van de Nederlandse stuurgroep: "de conferentie betreft niet alleen mensen met grijze en geverfde haren; het gaat alle generaties aan", aldus Knapen.

De Nederlandse minister wijdde ook nog enkele woorden aan de kwestie van het Stabiliteitspact, die de gemoederen in Duitsland, Frankrijk, Brussel en Den Haag stevig bezighoudt. "De discussie over het Stabiliteitspact mag niet als een discussie over punten en komma's worden afgedaan. Want alles draait om de vraag hoe de systemen financierbaar blijven. Er bestaat geen weg naar dit doel zonder de overheidsfinanciën op orde te hebben", aldus De Hoop Scheffer, die zich hiermee achter Zalm en Wellink schaart. Nederland pleit voor een strenge toepassing van het Stabiliteitspact in tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk.

Gedurende twee dagen zal het thema 'Vergrijzing als demografische uitdaging' van de zevende NDC, die gehouden wordt in het Gouvernement van de provincie Limburg, in een plenair deel en in vier werkgroepen intensief besproken worden. De vier discussiegroepen richten hun aandacht op:

  • Urgente maatregelen op de korte termijn
  • Proactief beleid: vergrijzing als maatschappelijke en politieke uitdaging
  • De Post-Babyboom Samenleving: naar een legere samenleving
  • De stad van de Toekomst, de Toekomst van de stad

Er is voor dit thema gekozen om meerdere redenen. Ten eerste is zowel in Nederland als in Duitsland het thema van de vergrijzing de afgelopen jaren op de maatschappelijke en politieke agenda geplaatst. In de Duitse discussie zijn de grote problemen rond de betaalbaarheid van de pensioenen in de eerste instantie de trigger geweest voor een maatschappelijk debat. In Nederland hebben de knelpunten in de (gezondheids-) zorg het grotere probleem van de vergrijzing onder de aandacht gebracht. Daarnaast vertonen Nederland en Duitsland (verhoudingsgewijs) grote overeenkomsten inzake deze problematiek; een conferentie hierover lag dus voor de hand.

De Nederlands-Duitse Conferenties vinden hun oorsprong in een gezamenlijk initiatief uit 1994 van de toenmalige ministers van Buitenlandse Zaken, dr. Klaus Kinkel en prof. dr. Pieter Kooijmans. Zijn vinden jaarlijks afwisselend in Duitsland en in Nederland plaats. De organisatie is in handen van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Aan deze conferenties nemen zo'n 120 verantwoordelijken en deskundigen uit de politiek, het bedrijfsleven, de wetenschap, de media en het openbaar bestuur van de beide landen deel. De conferenties hebben tot doel:

  • het identificeren van de wijze waarop gemeenschappelijke thema's en problemen van de hedendaagse maatschappij een rol spelen in beide landen;
  • het wederzijds informeren door het vergelijken van de Nederlandse en Duitse aanpak van actuele vraagstukken;
  • het van elkaar leren en wederzijds ondersteunen bij de uitwerking van oplossingen - ook binnen een Europees kader.

Zie voor meer informatie het vergrijzingsdossier 'De oude man van Europa' op het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger