Consulaten Hamburg en Frankfurt gaan dicht
Nieuws

Achtergrond - 9 maart 2009

(9 maart 2009)  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken sluit per 1 juli de consulaten-generaal in Hamburg en Frankfurt. In beide steden wordt een Netherlands Business Support Office (NBSO) geopend, dat de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven behartigt. De consulaten-generaal in Düsseldorf en München blijven wel open.

door Sander van der Ploeg 

De taken van de consulaten in Hamburg en Frankfurt worden vanaf deze zomer overgenomen door die van Düsseldorf en München of hier, in de Nederlandse ambassade in Berlijn. Afb: Maurizio, www.flickr.comVolgens woordvoerder Robert Farla van de Nederlandse ambassade in Berlijn worden de diplomatieke vestigingen in Hamburg en Frankfurt onder andere gesloten uit kostenoverwegingen. Ook een aantal honorair-consulaten gaan dicht.

Nederland is sinds 1625 met een diplomatieke post in Hamburg vertegenwoordigd. “Maar Duitsland is voor ons land zeker niet minder belangrijk geworden”, zo benadrukt Farla.

Biometrisch paspoort

Een belangrijke ontwikkeling is de invoering van het nieuwe Nederlandse biometrische paspoort komende zomer. De apparatuur waarmee deze reisdocumenten worden vervaardigd is erg duur in aanschaf en beveiliging. “Het is daarom niet mogelijk ieder consulaat in Duitsland met een dergelijk apparaat uit te rusten”, aldus Farla.

“Vanuit de consulaten-generaal in Düsseldorf en München maar ook vanuit de Nederlandse ambassade in Berlijn kunnen we iedereen wel van nieuwe paspoorten of andere consulaire diensten voorzien”, aldus Farla. Nederlanders in de grensstreek kunnen ook nog in Enschede terecht voor een nieuw reisdocument.

Economische belangen

De consulaten-generaal in Düsseldorf en München blijven naast de consulaire dienstverlening geopend vanwege de economische belangen van Nederland in Noordrijn-Westfalen en Zuid-Duitsland. “Frankfurt is weliswaar het financiële hart van Duitsland, maar dat geldt vooral voor de bancaire sector”, zegt Farla. “Banken hebben hun eigen netwerk, daar hebben ze geen diplomatieke vertegenwoordigingen voor nodig. Wij bieden vooral ondersteuning aan het midden- en kleinbedrijf.”

In Hamburg en Frankfurt wordt na de sluiting een NBSO geopend. Dit is een zakelijk steunpunt voor Nederlandse bedrijven op veelbelovende of omvangrijke buitenlandse markten. Een NSBO heeft geen diplomatieke status. Beide steden krijgen wel een honorair consul.

De sluiting van de twee consulaten-generaal maakt deel uit van een bezuinigingsronde bij Buitenlandse Zaken. Hierdoor komen wereldwijd 391 functies te vervallen. Voor het lokaal aangenomen personeel van beide consulaten-generaal wordt zoveel mogelijk gestreefd naar een andere post in Duitsland. Naar verwachting zal dit niet voor iedereen lukken.   

Sander van der Ploeg is redacteur van het Duitslandweb

Afbeelding:

Maurizio, www.flickr.com 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger