Duitse artsen dreigen praktijk te sluiten
Geen oplossing in strijd om salariëring

Achtergrond - 9 maart 2009 - Auteur: Marja Verburg

(9 maart 2009) Duitse artsen dreigen de weken voor de Bondsdagverkiezingen in september hun praktijken te sluiten. Ook willen ze wachtlijsten gaan aanleggen. Ze protesteren hiermee tegen de veranderingen in hun salariëring. Het ministerie van Gezondheid noemt deze protesten “tegen de wet”.

Ook in 2006 protesteerden artsen al tegen kortingen in hun salaris. Afb.: mkorsakov, www.flickr.comDe artsen willen wachtlijsten invoeren “om te laten zien wat er gebeurt als artsen hun werk doen volgens de huidige voorschriften”, aldus een woordvoerder van de Kassenäztliche Vereinigungen (KV), de regionale artsenorganisaties, in Die Welt. Als dat niet helpt, willen de KV's vlak voor de verkiezingen alle artsen oproepen hun praktijken te sluiten.

Artsen en ziekenfondsen proberen al weken een compromis te vinden in de slepende honorariumstrijd. Per 1 januari van dit jaar worden artsen volgens een nieuw systeem betaald. Hoewel er begin dit jaar meer dan drie miljard euro extra is vrijgemaakt voor de salarissen, gaan veel artsen er toch op achteruit, omdat het geld anders wordt verdeeld.

Vooral dokters in Noordrijn-Westfalen, Beieren, Baden-Württemberg en Rijnland-Palts zijn de dupe en zouden in sommige gevallen meer dan 20 procent van hun inkomsten verliezen.

Ziekenfondspatiënten

Het probleem ligt bij de ziekenfondspatiënten. Tot 1 januari konden artsen alle afzonderlijke medische handelingen die zij verrichtten aan de ziekenfondsen melden. De ziekenfondsen bepaalden vervolgens via een ingewikkeld puntensysteem hoeveel geld er aan een medische handeling werd toegekend en keerden een overeenkomstig bedrag uit aan de artsen. Dat kon regionaal verschillen maar gemiddeld was dat 3,8 cent per punt.

In het nieuwe systeem is het tarief per punt voor heel Duitsland vastgelegd op 3,5 cent. Ook worden niet meer alle huisbezoeken vergoed. Bovendien mag in elke dokterspost maar een beperkt aantal medische handelingen worden verricht. Als een arts dat aantal overschrijdt, krijgt hij de kosten niet meer van het ziekenfonds vergoed.

In de praktijk komt het erop neer dat artsen geen vergoedingen meer krijgen voor ziekenfondspatiënten die vaker langskomen of meer behandelingen nodig hebben dan gemiddeld. Voor particulier verzekerde patiënten gelden deze beperkingen niet. Het is daarom onvoordelig om veel ziekenfondspatiënten in de praktijk te hebben.

Honorariumstrijd

De bedoeling van de nieuwe salariëring is dat artsen meer inzicht krijgen in het vergoedingensysteem en zelf prijsafspraken mogen maken met ziekenfondsen. In het oude systeem sloten de KV's contracten met ziekenfondsen en betaalden zij de artsen in hun regio voor hun prestaties volgens het ingewikkelde en ondoorzichtige puntensysteem.

Overigens vragen artsen nu al uit protest vooruitbetalingen aan patiënten of brengen extra kosten in rekening. Patiëntenorganisaties zijn hier woedend over. “Artsen mogen hun honorariumstrijd niet ten koste van patiënten voeren”, aldus een woordvoerder. “Zij moeten niet vergeten dat hun inkomen wordt betaald door de ziekenfondsverzekerden.”

Schmidt

Artsen en ziekenfondsen konden het afgelopen vrijdag wederom niet eens worden over een nieuw honorariumconcept. Als tussenoplossing moeten artsen die sinds 1 januari meer zijn gaan verdienen nu geld overmaken aan collega’s die er op achteruit zijn gegaan.

Vooralsnog wil minister Ulla Schmidt van Gezondheid (SPD) zich niet met de honorariumstrijd bemoeien. Zij vindt dat de KV’s en de ziekenfondsen zelf een oplossing voor de problemen moeten vinden.

De CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, neemt het echter op voor de artsen. “Als er drie miljard euro extra is vrijgemaakt voor artsensalarissen en ze er toch niet op vooruit gaan, klopt er iets niet”, aldus Horst Seehofer, CSU-voorzitter en tot 1998 zelf minster van Gezondheid.

Marja Verburg is redacteur van het Duitslandweb

Afbeelding:

mkorsakov, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger