Partijen beginnen eindsprint in spannende race
Achtergrond - 14 september 2006(16 september 2002)Zes dagen voor de Bondsdagverkiezingen beginnen de partijen aan een laatste poging om hun achterban ertoe te bewegen aanstaande zondag naar de stembus te gaan. De oppositiepartijen CDU/CSU en FDP hopen de recente wederopleving van de rood-groene coalitie in de peilingen alsnog teniet te doen.
De CDU/CSU tracht haar voorsprong in de verkiezingsstrijd te herwinnen door vandaag het concept voor een nieuwe immigratiewet te presenteren. Volgens de christen-democraten vormt de huidige wetgeving een stimulans voor immigranten om naar Duitsland te komen, terwijl zij de toestroom van immigranten juist sterker willen reguleren. Minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) sprak naar aanleiding van het voornemen van de CDU/CSU van "een bewijs van hulpeloosheid en nervositeit" in het zicht van de neergang van de partij in de peilingen. De partij van kanselierskandidaat Edmund Stoiber benadrukt daarentegen dat zij reeds maanden geleden heeft aangekondigd de huidige wetgeving te willen aanpassen.
Een tweede punt van kritiek van de CDU/CSU op de SPD betreft het regeringsbesluit van gisteren om telecom-gigant Mobilcom 400 miljoen euro steun toe te zeggen om het bedrijf voor een faillissement te behoeden. "Er is een flauwe bijsmaak, dat uit campagne-overwegingen weer snel hulp wordt verleend, terwijl de werknemers geen zekerheid op de lange termijn wordt geboden", aldus Angela Merkel, partijvoorzitter van de CDU/CSU. Mobilcom raakte verleden week in financiële moeilijkheden nadat mede-eigenaar France Telecom had laten weten het Duitse bedrijf niet langer te willen ondersteunen.
De FDP heeft verklaard haar doel voor de verkiezingen, om achttien procent van de stemmen in de wacht te slepen, te hebben opgegeven. De liberalen streven er nu naar om aanstaande zondag groter te worden dan regeringspartij Bündnis 90/Die Grünen. Daarnaast heeft de FDP te kennen gegeven dat zij bij deelname aan een coalitie haar lijsttrekker Guido Westerwelle wil terugzien als vice-kanselier en minister van Binnenlandse Zaken.
De PDS heeft het standpunt van de SPD inzake Irak afgedaan als een poging haar op 22 september buiten de Bondsdag te houden. Volgens woordvoerder Dietmar Bartsch is het recente besluit van bondskanselier Gerhard Schröder (SPD), om de inzet van Duitse militairen in een nieuwe Golfoorlog bij voorbaat uit te sluiten, slechts een tactiek om kiezers af te pakken van de PDS, tot voor kort de enige partij die de inzet van Duitse militairen buiten de Bondsrepubliek bij voorbaat uitsloot. Op deze wijze zou de SPD trachten de PDS onder de kiesdrempel van vijf procent te houden, zodat deze partij na de verkiezingen niet zou terugkeren in de Bondsdag. Dat zou namelijk gunstig zijn voor de SPD: volgens de peilingen beschikt de huidige rood-groene regering weliswaar over een meerderheid ten opzichte van het meest waarschijnlijke alternatief, CDU/CSU/ FDP, maar niet over een absolute meerderheid, vanwege de aanwezigheid van de PDS in het parlement. Verdwijnt de PDS echter uit de Bondsdag, dan worden alle beschikbare zetels verdeeld over vier partijen en betekent een meerderheid van rood-groen ten opzichte van zwart-geel dus automatisch een absolute meerderheid.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Opposition kritisiert Staatshilfen
Union setzt auf schärfere Töne bei der Zuwanderung
Der Spiegel
400 Millionen Euro für MobilCom
CDU kalkuliert Niederlage ein
Stoibers Koch-Rezept gegen die Wahlniederlage
Süddeutsche Zeitung
Union präsentiert "Sofortprogramm Zuwanderung"
Reacties
Geen reacties aanwezig