Rood-groene coalitie rond

Achtergrond - 14 september 2006

(17 oktober 2002)Ruim drie weken na de Bondsdagverkiezingen van 22 september hebben de sociaal-democraten van bondskanselier Gerhard Schröder en de Groenen van minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer overeenstemming bereikt over een vernieuwde samenwerking in de bondsregering. Het regeerakkoord, dat woensdag is ondertekend, concentreert zich op de thema's werkgelegenheid en financiën.

De onderlinge verdeling van het aantal ministerposten is ongewijzigd gebleven: de SPD levert naast de bondskanselier - tien ministers en de Groenen drie. Hoewel de Groenen in kwantitatief opzicht niet zijn beloond voor hun verkiezingswinst, die de SPD in staat stelde verder te regeren, zijn de taken van hun ministers, Künast (Landbouw) en Trittin (Milieu), wel uitgebreid. De meest opvallende nieuwkomer bij de SPD is Manfred Stolpe, de nieuwe minister van Infrastructuur en Opbouw Oosten. De voormalige minister-president van Brandenburg is de enige minister in het nieuwe kabinet die afkomstig is uit de voormalige DDR.

Aanstaande dinsdag komt de vernieuwde Bondsdag bijeen om de bondskanselier te kiezen. Dit is uiteraard slechts een formaliteit: Gerhard Schröder maakt zich alvast op voor zijn herkansing.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger