Verkiezingen 2002
Alles over de parlementsverkiezingen in Duitsland

De verkiezingen voor de Bondsdag in Duitsland op 22 september beloven ongemeen spannend te worden. Zal de rood-groene coalitie van SPD en Bündnis 90/Die Grünen onder leiding van bondskanselier Gerhard Schröder haar meerderheid weten te behouden, of wordt zij verslagen door de conservatieve CDU/ CSU van Edmund Stoiber? Wat voor rol spelen de gevolgen van de val van de Muur twaalf jaar na de eenwording nog? Zal in Duitsland, net als in andere Europese landen, een 'ruk naar rechts' plaatsvinden? En hoe kijken Nederlandse politici eigenlijk aan tegen hun Duitse collega's?

De themarubriek 'Verkiezingen Bondsdag 2002' van het Duitslandweb geeft de komende weken niet alleen antwoord op al deze vragen, maar levert bovendien het laatste nieuws en uitgebreide achtergrondinformatie over de Bondsdagverkiezingen. Hier vindt u analyses van de voornaamste thema's die een rol spelen tijdens de Duitse verkiezingen, een overzicht van de partijen en hun lijsttrekkers, informatie over het Duitse kiessysteem, de laatste peilingen en meer.

Volg de verkiezingen via het Duitslandweb en blijf zo op de hoogte van de politieke ontwikkelingen in ons buurland.

Artikelen in deze serie:

Redt Irak rood-groen?

Achtergrond - 14 september 2006
(11 september 2002) Precies een jaar na 11 september 2001 kunnen de indirecte gevolgen van de aanslagen op de Verenigde Staten een doorslaggevende rol spelen in de Duitse verkiezingen.
Lees meer

Rood-groen wint 'Bundeswahlkrimi'

Achtergrond - 14 september 2006
(23 september 2002) De regeringscoalitie van SPD en Bündnis 90/Die Grünen heeft tijdens de vijftiende Bondsdagverkiezingen een krappe meerderheid behouden op de CDU/CSU en de FDP.
Lees meer

Irak inzet verkiezingsstrijd

Achtergrond - 14 september 2006
(7 augustus 2002) In de Bondsrepubliek is een felle discussie losgebarsten over de deelname van Duitse militairen aan een eventuele aanval op Irak.
Lees meer

Rood-groene coalitie verdeeld over belastingen

Achtergrond - 14 september 2006
(27 september 2002) De coalitiebesprekingen tussen Bündnis 90/Die Grünen en de SPD zijn begonnen met een verschil van mening over de te voeren belastingpolitiek.
Lees meer

Deze week in teken van commissie-Hartz

Achtergrond - 14 september 2006
(12 augustus 2002) Er wordt al maandenlang naar uitgekeken, en aanstaande vrijdag is het eindelijk zover: dan worden de maatregelen gepresenteerd die de commissie-Hartz in petto heeft voor het terugdringen van de enorme werkloosheid in Duitsland.
Lees meer

Televisie-debat: geen duidelijke winnaar

Achtergrond - 14 september 2006
Het meest opmerkelijke aan het eerste debat ooit tussen de bondskanselier en zijn Herausforderer dat rechtstreeks op de televisie was te volgen, is misschien wel de verdeeldheid achteraf in de publieke opinie.
Lees meer

Tweede week coalitiebesprekingen begonnen

Achtergrond - 14 september 2006
(8 oktober) De regeringspartijen SPD en Bündnis 90/Die Grünen zijn het tijdens de tweede week van hun coalitiebesprekingen eens geworden over de oprichting van een 'superministerie' voor Arbeid en Economie.
Lees meer

Toppoliticus zorgt voor ophef met aanklacht

Achtergrond - 14 september 2006
(5 augustus 2002) De redacties van een aantal Duitse dag- en weekbladen hebben verontwaardigd gereageerd op het besluit van Franz Müntefering, de secretaris-generaal van regeringspartij SPD, om het boulevardblad Bild, de Bund der Steuerzahler en een lid van de FDP-fractie in Noordrijn-Westfalen aan te klagen.
Lees meer

Partijen beginnen eindsprint in spannende race

Achtergrond - 14 september 2006
(16 september 2002)Zes dagen voor de Bondsdagverkiezingen beginnen de partijen aan een laatste poging om hun achterban ertoe te bewegen aanstaande zondag naar de stembus te gaan.
Lees meer

SPD voor het eerst op voorsprong

Achtergrond - 14 september 2006
(13 september 2002) Volgens de meest recente Politbarometer van het ZDF beschikt de SPD negen dagen voor de verkiezingen voor het eerstover een voorsprong op de CDU.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger