Redt Irak rood-groen?

Achtergrond - 14 september 2006

(11 september 2002) Precies een jaar na 11 september 2001 kunnen de indirecte gevolgen van de aanslagen op de Verenigde Staten een doorslaggevende rol spelen in de Duitse verkiezingen. De SPD profiteert namelijk sterk van de verwachte Amerikaanse aanval op Irak: sinds de partij Duitse deelname aan een eventueel gewapend ingrijpen afwijst, is zij bezig aan een gestage opmars in de peilingen. Voor het eerst sinds maanden staat de SPD niet achter bij de CDU/CSU.

Na de presentatie van de plannen van de Hartz-commissie voor een hervorming van de arbeidsmarkt, begin augustus, en de overstromingen in Zuid- en Oost-Duitsland, die Gerhard Schröder de kans boden zich op te werpen als staatsman, lijkt de bondskanselier anderhalve week voor de Bondsdagverkiezingen nu werkelijk een middel te hebben gevonden dat zijn SPD de verkiezingswinst kan bezorgen. Sinds Schröder Duitse deelname aan een eventuele aanval op Irak heeft uitgesloten, is zijn partij in de peilingen namelijk bezig aan een inhaalrace.

Het begon een maand geleden, toen Schröder het Amerikaanse voornemen om Irak aan te vallen afdeed als een onzalig plan. Hij sloot de inzet van Duitse militairen bij een invasie bij voorbaat uit, zelfs wanneer deze zou plaatsvinden onder mandaat van de Verenigde Naties. Dit leverde Schröder het verwijt op van de kanselierskandidaat van de CDU/CSU, Edmund Stoiber, dat de Bondsrepubliek onder zijn leiding een internationale Sonderweg zou inslaan.

Het standpunt van de bondskanselier bleek echter door de meerderheid van de Duitse bevolking te worden gedeeld, en dus herhaalde Schröder het tijdens het televisieduel met Stoiber, afgelopen zondag, nadrukkelijk. Deze strategie heeft inmiddels haar vruchten afgeworpen: de SPD loopt voor het eerst sinds maanden niet meer achter op de CDU/CSU. Beide volkspartijen kunnen volgens de meest recente peilingen op ongeveer 38 procent van de stemmen rekenen. De verkiezingsstrijd is kortom weer helemaal open.

De oppositiepartijen CDU/CSU en FDP proberen het tij te keren door de houding van de SPD inzake Irak nog feller te bekritiseren dan voorheen. De voorzitter van de christen-democratische fractie in de Bondsdag, Friedrich Merz, noemde Schröder 'kroongetuige' van de Irakese dictator Saddam Hussein. FDP-lijsttrekker Guido Westerwelle pleitte voor de formulering van een eensgezind, Europees standpunt ten aanzien van Irak.

Het thema 'Irak' komt de SPD niet alleen van pas omdat de partij in deze kwestie de mening van de meerderheid van de Duitsers vertolkt, maar vooral ook omdat het de aandacht afleidt van de binnenlandse problematiek van de arbeidsmarkt. Wie slaat er nog acht op het feit dat de afgelopen dagen zowel de voorzitter van het Duitse verbond van werkgevers, als de voorzitter van het federale arbeidsbureau, Schröders plannen voor het terugdringen van de werkloosheid hebben bekritiseerd? En dat terwijl de enorme werkloosheid al maanden geleden het lot van de rood-groene regering bezegeld leek te hebben.

Nadat de SPD tijdenlang leek af te stevenen op een verkiezingsnederlaag als gevolg van de dramatische, binnenlandse situatie van de Bondsrepubliek, is de kans nu zeer reeël dat zij de verkiezingen gaat winnen dankzij de buitenlandse politiek.

Der Spiegel
Union reitet heftige Attacke gegen Schröder
Kopf-an-Kopf-Rennen zwischen SPD und Union

Süddeutsche Zeitung
Merz: Schröder ist Saddams Kronzeuge
SPD und Union in Forsa-Umfrage gleichauf

Frankfurter Allgemeine Zeitung
SPD und Union gleichauf

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgt als stagiair bij het Duitslandweb de Bondsdagverkiezingen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger