Televisie-debat: geen duidelijke winnaar
Achtergrond - 14 september 2006
Het meest opmerkelijke aan het eerste debat ooit tussen de bondskanselier en zijn Herausforderer dat rechtstreeks op de televisie was te volgen, is misschien wel de verdeeldheid achteraf in de publieke opinie. Wie heeft er nou eigenlijk gewonnen, Schröder of Stoiber?
door Mark Schenkel
Het was een noviteit in de Duitse politiek: de bondskanselier en zijn opponent die elkaar verbaal te lijf gaan in een rechtstreeks op de televisie uitgezonden debat. Kanselier Schröder (SPD) en zijn uitdager Stoiber (CDU/CSU) hadden zaterdag zelfs hun verkiezingscampagne onderbroken om zich te kunnen voorbereiden op Das Duell, dat live te volgen was via de commerciële zenders RTL en SAT1.
Negen miljoen inwoners van de Bondsrepubliek waren getuige van de historische confrontatie. Voornaamste conclusie achteraf in de media: het treffen heeft geen duidelijk aanwijsbare winnaar opgeleverd. Dat kan op het eerste gezicht opmerkelijk worden genoemd. Blijkt uit enquêtes, die direct na de uitzending werden gehouden, immers niet dat Schröder op praktisch alle fronten een betere indruk had achtergelaten bij de kijkers dan Stoiber? De zittende kanselier werd geloofwaardiger bevonden, wekte de meeste sympathie en zou inhoudelijk het sterkst. Op basis van deze informatie werd Schröder door sommigen dan ook aangewezen als winnaar.
Desondanks is de verdeeldheid in de Duitse media begrijpelijk. Van Schröder was namelijk al langer bekend dat hij zich soepel beweegt in het debat. Een overwinning van Schröder in een debat is in Duitsland inmiddels zelfs dermate vanzelfsprekend, dat de kanselier gisteravond nauwelijks nog voor een positieve verassing had kunnen zorgen. Dat kon vooraf niet gezegd worden van Stoiber, die in Duitsland een twijfelachtige reputatie geniet wanneer het op debatteren aankomt. Zijn voornaamste opdracht voor de confrontatie van gisteravond was dan ook om de schade zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Ironisch genoeg was dat in het voordeel van de Beierse politicus: de verwachtingen waren dermate laag, dat hij verhoudingsgewijs alleen maar goed kon presteren. Zo bezien kan Stoiber de morele winnaar worden genoemd.
Helaas echter voor Stoiber doet dit weinig af aan de populariteit van Gerhard Schröder: nog altijd vindt een grote meerderheid van de Duitse kiezers hem de meest geschikte kandidaat voor het kanselierschap. Belangrijker echter is het feit dat de partijpeilingen sinds een week een geleidelijke verschuiving vertonen ten gunste van Schröder's partij. Maandenlang lag de SPD ongeveer vijf procent achter op de CDU/CSU: ongeveer 36 procent tegenover 41. Maar na de recente overstromingen in Duitsland, die Schröder de gelegenheid hebben geboden zich op te werpen als redder in nood, is de SPD bezig aan een inhaalslag ten opzichte van Stoiber's partij.
De enige die gisteravond waarschijnlijk niet naar de televisie heeft gekeken, is Guido Westerwelle. De FDP-kandidaat voor het kanselierschap probeerde vrijdag zelfs nog via de rechter zijn aanwezigheid bij het debat af te dwingen, maar het mocht niet baten. De volgende stap van Westerwelle is om deelname aan het debat op 8 september af te dwingen. Ook dat debat wordt rechtstreeks uitgezonden. Aangezien het wordt verzorgd door de publieke omroep, zal het ook in Nederland te zien zijn.
Süddeutsche Zeitung
Kein klarer Sieger bei erster TV-Debatte
Der Spiegel
Bis zur Unkenntlichkeit verstellt
Reacties
Geen reacties aanwezig