Irak inzet verkiezingsstrijd

Achtergrond - 14 september 2006

(7 augustus 2002) In de Bondsrepubliek is een felle discussie losgebarsten over de deelname van Duitse militairen aan een eventuele aanval op Irak. De oppositiepartijen CDU/CSU en FDP vrezen dat de categorische afwijzing van de inzet van soldaten, door de rood-groene regering, zal leiden tot een Duitse Sonderweg in de internationale politiek.

Afgelopen maandag verklaarde bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) dat Duitsland onder zijn leiding niet zal deelnemen aan een eventuele aanval op Irak, ongeacht of deze aanval plaatsvindt onder een mandaat van de Verenigde Naties. Een militaire interventie vormt volgens Schröder een risico, omdat er geen scenario voorhanden is van een internationaal beleid ten aanzien van Irak na het tijdperk-Hussein. Inmiddels heeft de bondskanselier daaraan toegevoegd dat een eenzijdig besluit van de Verenigde Staten, om over te gaan tot een aanval op Irak, de internationale coalitie tegen het terrorisme zou kunnen doen 'instorten'. De coalitiegenoot van Schröder's SPD, Bündnis 90/Die Grünen, heeft zich bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer achter het besluit van de bondskanselier geschaard. Volgens Fischer heeft de oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen prioriteit.

De oppositiepartijen CDU/CSU en FDP verwijten Schröder de kwestie-Irak tot inzet van de verkiezingscampagne te willen maken en zijn bang dat dit zal leiden tot een isolationistische koers van Duitsland. FDP-lid en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher (1974-1992) heeft de regering opgeroepen om nog voor de verkiezingen van 22 september duidelijkheid te verschaffen over haar standpunt. Genscher pleit voor een eensgezinde opstelling van Europa ten aanzien van Irak.

Kanselierskandidaat Edmund Stoiber (CDU/CSU) heeft laten weten een besluit over een aanval op Irak tot de verantwoordelijkheid van de VN te rekenen. Stoiber is tegen de inzet van Duitse soldaten in het buitenland omdat de capaciteiten van het Duitse leger momenteel maximaal worden benut. De Bondsrepubliek heeft soldaten in onder andere Afghanistan en op de Balkan gestationeerd.

De PDS, de enige partij die de inzet van Duitse militairen buiten het grondgebied van de Bondsrepubliek principieel afkeurt, heeft de hoop uitgesproken dat het besluit van Schröder een nieuw defensiebeleid van de Bondsrepubliek inluidt. Volgens de PDS zou de volgende stap moeten zijn om de Duitse soldaten die in Koeweit zijn gelegerd, terug te trekken.

Sueddeutsche Zeitung
Schröder: US-Angriff könnte Anti-Terror-Koalition sprengen

Der Spiegel
"Internationale Allianz gegen den Terror in Gefahr"

Der Tagesspiegel
"US-Angriff könnte Anti-Terror-Koalition sprengen"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger