Verkiezingen 2002
Alles over de parlementsverkiezingen in Duitsland

De verkiezingen voor de Bondsdag in Duitsland op 22 september beloven ongemeen spannend te worden. Zal de rood-groene coalitie van SPD en Bündnis 90/Die Grünen onder leiding van bondskanselier Gerhard Schröder haar meerderheid weten te behouden, of wordt zij verslagen door de conservatieve CDU/ CSU van Edmund Stoiber? Wat voor rol spelen de gevolgen van de val van de Muur twaalf jaar na de eenwording nog? Zal in Duitsland, net als in andere Europese landen, een 'ruk naar rechts' plaatsvinden? En hoe kijken Nederlandse politici eigenlijk aan tegen hun Duitse collega's?

De themarubriek 'Verkiezingen Bondsdag 2002' van het Duitslandweb geeft de komende weken niet alleen antwoord op al deze vragen, maar levert bovendien het laatste nieuws en uitgebreide achtergrondinformatie over de Bondsdagverkiezingen. Hier vindt u analyses van de voornaamste thema's die een rol spelen tijdens de Duitse verkiezingen, een overzicht van de partijen en hun lijsttrekkers, informatie over het Duitse kiessysteem, de laatste peilingen en meer.

Volg de verkiezingen via het Duitslandweb en blijf zo op de hoogte van de politieke ontwikkelingen in ons buurland.

Artikelen in deze serie:

Rood-groene coalitie rond

Achtergrond - 14 september 2006
(17 oktober 2002)Ruim drie weken na de Bondsdagverkiezingen van 22 september hebben de sociaal-democraten van bondskanselier Gerhard Schröder en de Groenen van minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer overeenstemming bereikt over een vernieuwde samenwerking in de bondsregering.
Lees meer

Loopt FDP kleerscheuren op?

Achtergrond - 14 september 2006
(18 september 2002) Vier dagen voor de Bondsdagverkiezingen heeft kanselierskandidaat Edmund Stoiber (CDU/CSU) zijn voorkeur uitgesproken voor een coalitie met de FDP.
Lees meer

Rechts-populisme wekt weerstand

Achtergrond - 14 september 2006
(4 september 2002) Vlak voor de Bondsdagverkiezingenvragen veel mensen zich af of het populisme ook in Duitsland op brede steun kan rekenen.
Lees meer

Wateroverlast sterkt Groenen in milieubeleid

Achtergrond - 15 november 2006
(14 augustus 2002) De extreme hoeveelheid neerslag die de afgelopen dagen grote delen van Zuid-Duitsland onder water heeft gezet, mag dan vooral overlast veroorzaken, voor regeringspartij Bündnis 90/Die Grünen vormt zij tegelijkertijd een geschenk uit de hemel.
Lees meer

Politiek en water strijden om voorrang

Achtergrond - 14 september 2006
(16 augustus 2002) Maandenlang is er reikhalzend naar uitgekeken in Duitsland, met name door bondskanselier Schröder (SPD): de presentatie van het voorstel van de Hartz-commissie voor het terugdringen van de werkloosheid in de Bondsrepubliek.
Lees meer

Stoiber kiest positie inzake Irak

Achtergrond - 14 september 2006
(29 augustus 2002) Kanselierskandidaat Edmund Stoiber (CDU/CSU) heeft woensdag verklaard een zelfstandige Amerikaanse aanval op Irak af te keuren.
Lees meer

Uitslag verkiezingen niet te voorspellen

Achtergrond - 14 september 2006
(22 september 2002) Vanochtend om 08.00 uur zijn in de Bondsrepubliek de stemlokalen opengegaan voor de vijftiende Bondsdagverkiezingen sinds 1949.
Lees meer

Heftig debat SPD over belastingverhoging

Achtergrond - 14 september 2006
(Amsterdam, 30 september 2002) Binnen de SPD woedt een felle discussie over een eventuele belastingverhoging.
Lees meer

Voorstellen commissie-Hartz: redmiddel Schröder?

Achtergrond - 14 september 2006
(19 augustus 2002) Terwijl elders in Duitsland het waterpeil afgelopen vrijdag een historische hoogte bereikte, vond in de Französischer Dom in Berlijn de officiële presentatie plaats van het voorstel van de commissie-Hartz voor de bestrijding van de werkloosheid in Duitsland.
Lees meer

Spanning loopt op na tweede televisieduel

Achtergrond - 14 september 2006
(9 september 2002) Gisteravond vochten bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) en zijn uitdager Edmund Stoiber (CDU/CSU) hun tweede en laatste televisieduel uit voordat de Duitsers op 22 september naar de stembus gaan.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger