Duitsland sluit consulaten in Rusland
Kort nieuws - 1 juni 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland sluit drie consulaten-generaal (grote consulaten) in Rusland. Daarmee blijft er nog één over, naast de ambassade. Berlijn staat de Russen hetzelfde aantal toe in Duitsland: één ambassade en één consulaat-generaal.
Rusland heeft nu vijf consulaten-generaal in Duitsland: in Bonn, Frankfurt am Main, Hamburg, Leipzig en München. Over welke vier moeten sluiten, wordt nog gesproken. De ambassade in Berlijn blijft open. Duitsland had consulaten-generaal in Kaliningrad, Jekaterinenburg, Novosibirsk en Sint-Petersburg. Alleen die laatste blijft open, net als de ambassade in Moskou.
De Duitse stap is een reactie op een Russisch besluit van afgelopen weekend. Moskou kondigde aan dat het aantal officiële Duitse vertegenwoordigers in Rusland te beperken op 350. Tot die groep behoren diplomaten, maar ook cultuurmedewerkers en, bijvoorbeeld, medewerkers van het Goethe Institut.
Hoe groot de groep Duitse vertegenwoordigers in Rusland was, is niet bekend. Maar de Duitse regering ziet zich naar eigen zeggen door de Russische stap gedwongen het drietal consulaten te sluiten − en ze dwingt de Russen dus hetzelfde te doen.
Het is niet ongebruikelijk dat Duitsland en Rusland (of andere landen) elkaars diplomaten uitwijzen. Vorig jaar april eiste Duitsland het vertrek van veertig Russen. Op papier ging het om diplomaten, maar volgens de Duitsers waren ze werkzaam voor de geheime dienst. Daarop wees Rusland ook 40 Duitsers uit. Nederland deed afgelopen februari hetzelfde met een onbekend aantal Russen, en sloot toen het consulaat-generaal in Sint-Petersburg. Lees meer bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung
Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':
Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie
Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.
Denken over tanks
Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.
Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog
De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?
'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’
Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).
Reacties
Geen reacties aanwezig