Duitslandweb logo Duitslandweb

Rusland wijst twee Duitse diplomaten uit

Kort nieuws - 12 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rusland wijst twee Duitse diplomaten uit. Daarmee spitst het conflict rond de moord op een Georgiër in Duitsland afgelopen zomer zich verder toe.

President Poetin had de actie al aangekondigd, nu worden de twee Duitse diplomaten inderdaad het land uitgezet. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het een "vergeldingsmaatregel" omdat Duitsland vorige week twee Russische diplomaten heeft uitgezet.

Duitsland wees de Russen uit omdat het vindt Rusland niet voldoende meewerkt in het onderzoek naar de moord op een Georgiër. Deze 40-jarige man werd op 23 augustus in een parkje in Berlijn van achteren doodgeschoten. Hij zou in de tweede Tsjetsjeense oorlog tegen Rusland hebben gevochten. Poetin noemde de Georgiër eerder deze week een "bandiet" en een "moordenaar" die verantwoordelijk zou zijn voor een terreuraanslag in de metro in Moskou. Na de moord in Berlijn werd een verdachte opgepakt, een 39-jarige man met een Russisch paspoort. Deze verdachte zwijgt.

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft aanwijzingen dat de moord in opdracht van Russische of Tsjetsjeense overheidsinstanties is gepleegd. Rusland ontkende eerder al elke betrokkenheid bij de zaak. Tijdens de Oekraïnetop, waar Merkel en Poetin elkaar eerder deze week spraken, zei de Russische president dat hij niet denkt dat de relatie tussen beide landen nu in crisis raakt. "Maar goed voor de betrekkingen is het niet." Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.

Lees meer

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

In mei zegde Trump het atoomakkoord met Iran op en legde het land sancties op. Die treffen ook Duitse bedrijven.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger