Duitslandweb logo Duitslandweb

Levenslang voor 'Tiergartenmoord' op Georgiër in Berlijn

Kort nieuws - 15 december 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een rechtbank in Berlijn heeft een 56-jarige Rus vandaag tot levenslang veroordeeld voor de moord op een Georgiër van Tsjetsjeense afkomst in 2019 in een park in de Duitse hoofdstad. De zaak belast de toch al gespannen Duits-Russische betrekkingen. Update 17 uur: Duitsland zet twee Russische diplomaten uit, zie onderaan dit bericht

De Georgiër werd in augustus 2019 in het park Kleiner Tiergarten in Berlijn van achteren doodgeschoten. Hij zou in de tweede Tsjetsjeense oorlog tegen Rusland hebben gevochten. De man verbleef sinds 2016 als asielzoeker in Duitsland en gold voor Rusland als terrorist. 

Het Openbaar Ministerie in Duitsland gaat ervan uit dat de moord in opdracht van Russische overheidsinstanties is gepleegd. De rechters in Berlijn zien dat vandaag als bewezen en beschouwen de veroordeelde als een medewerker van de Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB. Rusland heeft tot nu toe elke betrokkenheid bij de zaak ontkend.

In verband met de moord zette Duitsland eind 2019 twee Russische diplomaten uit. Zij waren medewerkers van de Russische geheime dienst GROe, meldde het onderzoeksteam van NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung destijds. Vorig jaar, toen de verdachte werd aangeklaagd, dreigde minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas met sancties tegen Rusland, als de vermoedens van betrokkenheid van Russische overheidsinstanties zouden worden bevestigd. Lees meer bij Tagesschau

Update 17.00 uur: De Duitse regering heeft na het oordeel in het Tiergartenmoord-proces twee medewerkers van de Russische ambassade tot ongewenste personen verklaard. Dat is vanmiddag op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Russische ambassadeur meegedeeld, aldus minister Annalena Baerbock (Groenen). Dat betekent dat de diplomaten Duitsland moeten verlaten. Lees meer bij Tagesschau 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

'Flaniermeile': een boulevard richting de oppositie

'Flaniermeile': een boulevard richting de oppositie

Een stuk straat in het centrum van Berlijn is het symbool geworden van de wrevel tussen de Groenen en de SPD in de stad, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer

Gat in Berlijn

Gat in Berlijn

Het imago van de Duitse hoofdstad heeft door een opeenstapeling van blunders een dieptepunt bereikt, stelt columnist Carsten Brzeski vast.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger