Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wijst twee Russische diplomaten uit

Kort nieuws - 4 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft twee Russische diplomaten tot ongewenste personen verklaard. Dit in verband met de moord op een Georgiër in de zomer in Berlijn.

De twee Russen die Duitsland moeten verlaten zijn medewerkers van de Russische geheime dienst GROe, meldt het onderzoeksteam van NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung. Het Openbaar Ministerie in Duitsland heeft aanwijzingen dat de moord op een Georgiër in Berlijn in opdracht van Russische of Tsjetsjeense overheidsinstanties is gepleegd. Ondanks herhaaldelijk aandringen hebben de Russen niet voldoende meegewerkt aan de opheldering van de moord, aldus een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De 40 jaar oude Georgiër werd op 23 augustus in een parkje in Berlijn van achteren doodgeschoten. Hij zou in de tweede Tsjetsjeense oorlog tegen Rusland hebben gevochten. De vermoedelijke dader, een 39-jarige man met een Russisch paspoort, is opgepakt maar zwijgt over de moord. 

Duitsland informeert vandaag de Navo en de EU-landen over de uitwijzing. De bondsregering dringt op dit moment niet aan op een gecoördineerde uitzetting van Russische diplomaten uit andere landen. Dat is wel gebeurd na de moordaanslag in Groot-Brittannië op de Russische ex-spion Skripal en zijn dochter. 

Rusland ontkent elke betrokkenheid bij de moord op de Georgiër. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op de uitwijzing gereageerd met de aankondiging van "een serie vergeldingsmaatregelen". Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.

Lees meer

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

In mei zegde Trump het atoomakkoord met Iran op en legde het land sancties op. Die treffen ook Duitse bedrijven.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger