Duitsland wijst twee Russische diplomaten uit
Kort nieuws - 4 december 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDuitsland heeft twee Russische diplomaten tot ongewenste personen verklaard. Dit in verband met de moord op een Georgiër in de zomer in Berlijn.
De twee Russen die Duitsland moeten verlaten zijn medewerkers van de Russische geheime dienst GROe, meldt het onderzoeksteam van NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung. Het Openbaar Ministerie in Duitsland heeft aanwijzingen dat de moord op een Georgiër in Berlijn in opdracht van Russische of Tsjetsjeense overheidsinstanties is gepleegd. Ondanks herhaaldelijk aandringen hebben de Russen niet voldoende meegewerkt aan de opheldering van de moord, aldus een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De 40 jaar oude Georgiër werd op 23 augustus in een parkje in Berlijn van achteren doodgeschoten. Hij zou in de tweede Tsjetsjeense oorlog tegen Rusland hebben gevochten. De vermoedelijke dader, een 39-jarige man met een Russisch paspoort, is opgepakt maar zwijgt over de moord.
Duitsland informeert vandaag de Navo en de EU-landen over de uitwijzing. De bondsregering dringt op dit moment niet aan op een gecoördineerde uitzetting van Russische diplomaten uit andere landen. Dat is wel gebeurd na de moordaanslag in Groot-Brittannië op de Russische ex-spion Skripal en zijn dochter.
Rusland ontkent elke betrokkenheid bij de moord op de Georgiër. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op de uitwijzing gereageerd met de aankondiging van "een serie vergeldingsmaatregelen". Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig