Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wijst twee Russische diplomaten uit

Kort nieuws - 4 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland heeft twee Russische diplomaten tot ongewenste personen verklaard. Dit in verband met de moord op een Georgiër in de zomer in Berlijn.

De twee Russen die Duitsland moeten verlaten zijn medewerkers van de Russische geheime dienst GROe, meldt het onderzoeksteam van NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung. Het Openbaar Ministerie in Duitsland heeft aanwijzingen dat de moord op een Georgiër in Berlijn in opdracht van Russische of Tsjetsjeense overheidsinstanties is gepleegd. Ondanks herhaaldelijk aandringen hebben de Russen niet voldoende meegewerkt aan de opheldering van de moord, aldus een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De 40 jaar oude Georgiër werd op 23 augustus in een parkje in Berlijn van achteren doodgeschoten. Hij zou in de tweede Tsjetsjeense oorlog tegen Rusland hebben gevochten. De vermoedelijke dader, een 39-jarige man met een Russisch paspoort, is opgepakt maar zwijgt over de moord. 

Duitsland informeert vandaag de Navo en de EU-landen over de uitwijzing. De bondsregering dringt op dit moment niet aan op een gecoördineerde uitzetting van Russische diplomaten uit andere landen. Dat is wel gebeurd na de moordaanslag in Groot-Brittannië op de Russische ex-spion Skripal en zijn dochter. 

Rusland ontkent elke betrokkenheid bij de moord op de Georgiër. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op de uitwijzing gereageerd met de aankondiging van "een serie vergeldingsmaatregelen". Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger