De ijsbeer die de wereld veroverde

Achtergrond - 18 december 2007

(18 december 2007) De Duitser die dit jaar wereldwijd de meeste indruk maakte, is zonder twijfel Knut de Berlijnse ijsbeer.

In het collectieve Duitse geheugen is het gezicht van 2007 iemand die daar niet bijzonder veel voor heeft moeten doen: ijsbeer Knut in de dierentuin van Berlijn. Hij heeft even moeten wachten op zijn ontdekking. De eerste maanden na zijn geboorte eind 2006 hadden hooguit een paar lokale bladen interesse voor het dier.

Toen kwam het bericht dat dierenbeschermers de kleine jongeling wilden doden. Zij vreesden dat Knuts menselijke opvoeding hem voor de rest van zijn leven gedragsgestoord zou maken. Dood was het dier beter af.

Die analyse lokte een woedende schreeuw uit over de hele wereld. De vertederende foto's van het pluizig witte beestje deden de rest, zelfs CNN berichtte erover.

Twee miljoen bezoekers

Knut bleef leven en de wereld stroomde toe om hem en zijn bebaarde begeleider Thomas Dörflein te bewonderen - volgens sommige berichten waren er ook vrouwen die uitsluitend voor Dörflein naar Berlijn afreisden. Hoe dan ook, in november verwelkomde de Berlijnse Zoo de twee miljoenste bezoeker. 

Knut is uitgegroeid tot mediaster en – als vertegenwoordiger door de globale klimaatverandering bedreigde diersoort – levend pleitbezorger voor een milieubewuste levensstijl.

Lees verder >> Terugblik 2007: binnenlands beleid

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger