Gerommel en geruzie in de regering 
Terugblik 2007: binnenlands beleid

Achtergrond - 18 december 2007

(18 december 2007) Regeren in Duitsland was in 2007 niet echt een pretje. Ruzies en hoogoplopende meningsverschillen kenmerkten het debat tussen de regeringspartners CDU/CSU en SPD.

Zo herontdekte de SPD haar linkse roots en pleitte voor versoepeling van de sociale hervormingen uit Agenda 2010. Met name eiste zij de verlenging van het inkomensgebonden Arbeitslosengeld I voor oudere werknemers. Daar was de CDU helemaal niet blij mee.

Een vergelijkbaar voorstel vanuit de CDU had zij het jaar daarvoor nog luidkeels afgekeurd. Een ander resultaat van de herbezinning van de SPD vormt het vorige maand moeizaam bereikte akkoord met de CDU over het minimumloon voor het briefwezen.

Müntefering tabee

De stabiliteit binnen de grote coalitie werd verder gestoord door het plotselinge vertrek uit de politiek van Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Franz Müntefering, officieel uitsluitend om privéredenen. Als vice-kanselier vormde hij niet in de laatste plaats door zijn warme persoonlijke relatie met Merkel een belangrijke bemiddelaar tussen CDU en SPD.

Nieuw gezinsbeleid

Met haar plan voor de uitbreiding van het aantal crécheplaatsen ontfermde CDU-gezinsminister Von der Leyen zich over een op het eerste gezicht meer sociaaldemocratisch agendapunt, dat echter onder Schröder lang is blijven liggen. Het kwam haar op scherpe kritiek vanuit de katholieke kerk te staan.

De publieke opinie reageerde daarentegen instemmend op het voorstel, evenals het bedrijfsleven dat volgens recent onderzoek staat te springen om gekwalificeerd (mannelijk én) vrouwelijk personeel.

Duitsland langer in Afghanistan

Minder begrip bij het grote publiek vond het besluit van om de deelname van Duitse troepen aan de operatie Enduring Freedom in Afghanistan te verlengen. Afgezien van het risico voor de Duitse soldaten vormt de binnenlandse veiligheid een argument. Binnen de SPD leven nog steeds grote twijfels over voortzetting.

De inzet van Duitse Tornadojets kwam de overheid op terreurdreigingen te staan – een dreiging, die in september na een verijdelde aanslag op het vliegveld van Frankfurt en de Amerikaanse basis Ramstein ineens heel reëel werd.

Lees verder >> Terugblik 2007: buitenlands beleid

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger