Dierentuinen staan in de rij voor Knut
Nieuws

Achtergrond - 30 november 2007

(30 november 2007) Dierentuinen in heel Duitsland staan in de rij om ijsbeer Knut als nieuwe bewoner te verwelkomen. De beroemde ijsbeer, die volgende week één jaar oud wordt, moet waarschijnlijk volgend jaar zijn Berlijnse thuis verlaten.

Knut moet uit Berlijn weg, zoveel staat vast. Zijn verblijf wordt te klein voor de inmiddels forse ijsbeerjongen. Bovendien heeft de Berliner Zoo al twee ijsbeermannetjes. Directeur van de dierentuin Bernhard Blaszkiewitz denkt dat de ijsbeer waarschijnlijk eind 2008 uit de Duitse hoofdstad weg is.

Waar hij dan terechtkomt, is ongewis. Verschillende dierentuinen in Duitsland maar ook daarbuiten staan in de rij om de mediaster Knut binnen te halen. Zo hebben de dierentuinen van Gelsenkirchen en Hannover al hun belangstelling kenbaar gemaakt. Ook een diergaarde in Zweden ziet Knut graag komen.

De stem van de Nederlander Hans van Weert van de Amsterdamse dierentuin Artis kon nog wel eens zwaar wegen bij de keuze van Knuts nieuwe verblijfplaats. Van Weert is coördinator van het Europese instandhoudings- en fokprogramma voor bedreigde diersoorten, het EEP (European Endangered Species Programme). Daar zijn rond de 120 Europese dierentuinen bij aangesloten. Het EEP regelt de uitwisseling tussen de verschillende dierentuinen van nakomelingen van bedreigde diersoorten. Het uitwisselinngsprogramma moet voorkomen dat dieren met dezelfde ouders nakomelingen krijgen. De verblijfplaats van geschikte partners voor Knut kan daarmee de doorslaggevende factor worden in de strijd om welke dierentuin de ijsbeer krijgt.

Van een klein wit knuffelbeertje is Knut uitgegroeid tot een grijsbruin monster van over de honderd kilo. De hype rond het dier is afgezwakt, maar nog zeker niet voorbij. Vorige week verwelkomde de Berliner Zoo de twee miljoenste Knut-bezoeker. In maart draait Knut de film in de Duitse bioscopen, een semi-documentaire over het eerste jaar van de publieks- en marketinglieveling en zijn bebaarde verzorger Thomas Dörflein. Die is dankzij zijn beer ook tot een bescheiden, internationale mediaster uitgegroeid.

Naar aanleiding van Knuts verjaardag volgende week zendt omroep Rundfunk Berlin Brandenburg een eigen film over de ijsbeer uit, die ook op hun Knut-website te zien zal zijn.

Bekijk hier Knuts weblog met alle nieuwtjes over het leven van Duitslands bekendste troeteldier.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger