IJsbeertje Knut mag blijven leven

Achtergrond - 20 maart 2007

(20 maart 2007) De vier maanden oude ijsbeer Knut hoeft niet meer bang te zijn voor een spuitje. Gisteren hadden dierenbeschermers nog zijn dood geëist. De directie van de Berliner Zoo weigert echter aan hun oproep gehoor te geven.

Berenminnend Duitsland is de laatste dagen in de ban van Knut, de eerste ijsbeer die in dertig jaar tijd in de Berlijnse dierentuin is geboren. Het ijsbeertje werd na zijn geboorte verstoten door zijn moeder en bracht zijn eerste levendagen door in een couveuse. Sindsdien neemt een verzorger de opvoeding van de dreumes ter hand, knuffelt hem, trakteert hem op Elvis-liedjes en geeft hem zesmaal daags de fles.

En juist dat is een aantal dierenbeschermers in het verkeerde keelgat geschoten. “Opgevoed worden met de hand hoort niet bij zo’n dier en is een grove overtreding van de wet op de dierenbescherming”, spraken dierenbeschermers gisteren. Knuts menselijke opvoeding zou hem voor de rest van zijn leven gedragsgestoord maken en daarom zou het dier dood beter af zijn.

De uitlatingen van de dierenbeschermers brachten een golf van verontwaardiging teweeg. Heel Duitsland bekommerde zich om het lot van de Berlijnse lieveling. Want Knut is een ster in Berlijn. De beroemde fotograaf Annie Leibowitz maakte de ijsbeer onlangs tot middelpunt van een grootscheepse milieucampagne, televisiezender ARD wijdt binnenkort een serie aan hem en in de lokale kranten zijn de vertederende foto’s van het pluizige diertje niet weg te slaan. De affaire rond het ijsbeertje bracht zelfs de kinderen op de barricades. Als blijk dat het met het gebrek aan engagement bij de jeugd wel meevalt, trok een woedende stoet Berlijnse peuters en kleuters op naar de Berliner Zoo met leuzen als “Knut doet goed!” en “Knut je bent zo zoet!”

De leiding van de Berliner Zoo laakte de uitlatingen van de dierenbeschermers en zei Knuts opvoeding gewoon op dezelfde manier te zullen voortzetten. De verwijten van de dierenbeschermers werden van de hand gedaan als “onbegrijpelijk” en als “in elkaar geknutselde halve waarheden”. De voor de komende dagen op het programma staande eerste presentatie van Knut aan het publiek gaat gewoon door en volgens de verwachtingen zal het storm lopen in de Berliner Zoo. Want met Knut gaat alles goed: het beestje weegt inmiddels 8 kilo en verkeert volgens zijn verzorgers in opperbeste stemming.

De kwestie-Knut is overigens niet de eerste keer dat Duitsland met een berenprobleem kampt. Vorige zomer maakte de uit een Italiaans reservaat ontsnapte beer Bruno de Beierse grensstreek nog onveilig. Na een wekenlange klopjacht, die af en toe nog het meeste weg had van de slapstick van Buster Keaton en Charlie Chaplin, werd het dier uiteindelijk afgemaakt.

FAZ.NET
Angst um „Knut“ - Der Eisbär und die Giftspritze

Spiegel Online
Knut soll weiterleben

Bild.t-online 
Kinder kämpften für Knut

Die Welt
Eisbärbaby Knut entkommt der Todesspritze

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger