Heftig debat SPD over belastingverhoging

Achtergrond - 14 september 2006

(Amsterdam, 30 september 2002) Binnen de SPD woedt een felle discussie over een eventuele belastingverhoging. Bondskanselier Schröder weigert gehoor te geven aan de oproep van SPD-politici uit verschillende deelstaten om de belasting te verhogen. De minister van Financiën zou zelfs met aftreden hebben gedreigd.

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft vandaag laten weten de huidige discussie over een belastingverhoging 'ergerlijk' te vinden en heeft aangegeven te willen vasthouden aan een strikt uitgavenbeleid. De kanselier reageert daarmee op het hoog opgelopen debat binnen zijn partij over een belastingverhoging door de nieuw te vormen rood-groene regering.

Schröder's reactie komt vlak nadat bekend is geworden dat de minister van Financiën, zijn partijgenoot Hans Eichel, zou hebben gedreigd te zullen aftreden indien de nieuwe regering niet instemt met zijn voornemen om de belastingen niet te verhogen. Eichel is van plan de komende jaren tien miljard euro te besparen. Hij wil dat doel bereiken door de overheidsuitgaven te verminderen en subsidies te verlagen, in plaats van de belasting te verhogen. Eichel wil voldoen aan de eis van het Stabiliteitspact van de Europese Monetaire Unie, dat bepaalt dat het begrotingstekort van een lidstaat niet meer dan drie procent van het bruto binnenlands product mag bedragen. Duitsland dreigt deze grens dit jaar voor het eerst te overschrijden. De opstelling van Eichel en Schröder sluit aan bij die van SPD-fractievoorzitter Müntefering, die de afgelopen dagen herhaaldelijk heeft laten weten tegen een belastingverhoging te zijn.

Eichel, Schröder en Müntefering verzetten zich met hun stellingname tegen een aantal door de SPD geregeerde Länder, die het thema belasting verleden week op de politieke agenda plaatsten door een herinvoering van de vermogensbelasting en een verhoging van de successiebelasting te bepleiten. Het meningsverschil raakt aan de competentieverhoudingen tussen de federale regering en de regeringen van de diverse deelstaten. De SPD-afgevaardigden van de deelstaten hopen met de opbrengsten van een belastingverhoging het onderwijs en de gezondheidszorg in hun eigen deelstaat te bevorderen. De landelijke SPD heeft tijdens de verkiezingscampagne echter verklaard de belasting te zullen verlagen.

CDU-afgevaardigden in de Bondsraad hebben reeds aangekondigd een eventuele belastingverhoging te zullen blokkeren. De christen-democraten beschikken over een meerderheid in de Bondsraad. Wetsvoorstellen die door de Bondsdag zijn aangenomen, moeten door dit orgaan worden goedgekeurd.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Keine Steuererhöhungen: "Dabei bleibt es."

Der Spiegel
Schröder gibt den Spar-Kanzler

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger