Verdeeldheid binnen SPD, Stoiber stapt op
Nieuws

Achtergrond - 1 november 2005

(1 november 2005) Binnen de SPD is een hevige discussie losgebarsten over de gevolgen van het aftreden van partijvoorzitter Franz Müntefering. Andrea Nahles, beoogd secretaris-generaal van de SPD, heeft inmiddels aangegeven te overwegen haar kandidatuur in te trekken. Edmund Stoiber (CSU) heeft besloten zijn ministerspost in de grote coalitie op te geven en aan te blijven als minister-president van Beieren.

Het SPD-partijbestuur stemde gisteren met overtuigende meerderheid voor Andrea Nahles als kandidaat secretaris-generaal van de partij. Op het SPD-partijcongres wordt over twee weken Nahles' kandidatuur in stemming gebracht. Müntefering besloot zijn gisteren  voorzitterschap niet te verlengen nadat zijn kandidaat Wasserhövel werd weggestemd. Vandaag werd binnen de SPD de interne verdeeldheid duidelijk zichtbaar.

Nahles en haar medestanders kregen veel kritiek te verduren. Volgens Ute Vogt, plaatsvervangend SPD-voorzitter, had iedereen binnen de partij kunnen weten dat het mislukken van de kandidatuur van Wasserhövel het vertrek van Müntefering zou betekenen. Stephan Hilsberg, de woordvoerder van de Oost-Duitse SPD-Bondsdagleden, voegde hieraan toe dat Nahles met haar machtsspel de partij “gezichtsloos” heeft gemaakt en voor het ambt van secretaris-generaal ongeschikt is. Ze zou haar kandidatuur nog eens moeten heroverwegen. Een groot deel van de conservatieve vleugel van de SPD hoopt, in het licht van de coalitieonderhandelingen, dat Müntefering nog steeds bereid is om in een grote coalitie aan te treden als minister van Werkgelegenheid en vice-kanselier. Volgens Joachim Poß, vice-fractievoorzitter van de SPD, is met het aftreden van Müntefering echter ook de toekomst van het partijbestuur onzeker geworden. Hij verklaarde dat “een volledig nieuw bestuur onmiddellijk nodig is”.

Niet alleen de sociaal-democraten worstelen met personele problemen. Vandaag zou volgens enkele Duitse televisiezenders ook Edmund Stoiber (CSU) hebben besloten niet meer beschikbaar te zijn voor een ministerspost. Hij zou willen aanblijven als minister-president van Beieren. Directe aanleiding voor zijn besluit zou het vertrek van Müntefering zijn, volgens Stoiber “een autoriteit en hoeksteen binnen de grote coalitie”. Dagblad Die Welt meldde eerder vandaag dat met het vertrek van Müntefering voor Stoiber “de zakelijke basis voor de onderhandelingen zou zijn weggevallen”. Bovendien zou hij ontevreden zijn met de strijd over het toekomstige karakter van het ministerie van Economische Zaken. Michael Glos (CSU) zal hoogstwaarschijnlijk de nieuwe minister van Economische Zaken worden.

Andere partijen reageerden bezorgd over de situatie binnen de SPD. Renate Künast, voorzitter van Die Grünen, vraagt zich af of een partij waarin zoveel tegenstellingen zijn, überhaupt wel in staat is te regeren. Hildegard Müller, lid van het CDU-presidium, hoopt dat de instabiele verhoudingen binnen de SPD geen gevolgen hebben voor de coalitievorming. “We staan voor een grote opgave en kunnen geen SPD gebruiken die met zichzelf worstelt”, aldus Müller.

Stoiber oogstte met zijn vertrek kritiek binnen zijn eigen partij. Vanuit de partij klinkt het verwijt dat Stoiber het besluit om af te treden al openbaar heeft gemaakt, voordat de partij was ingelicht. "Met een beetje boze wil kan je beargumenteren dat hij de gelegenheid gewoon heeft afgewacht", aldus een lid van het CSU-presidium.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger