SPD en CDU onderhandelen verder
Nieuws

Achtergrond - 3 november 2005

(3 november 2005) Met de benoeming van Matthias Platzeck tot kandidaatpartijvoorzitter lijkt de rust in de SPD terug te keren. Andrea Nahles heeft inmiddels besloten zich ook niet meer kandidaat te stellen voor het vice-voorzitterschap, waar ze gisteren nog voor in de race was. Franz Müntefering, nog voorzitter van de SPD, gaat ervan uit dat CDU/CSU en SPD eind volgende week de onderhandelingen voor een grote coalitie zullen hebben afgerond.

De stoelendans voor de verschillende hoge functies in de SPD lijkt voorbij. Zowel binnen als buiten de SPD is men zeer tevreden over de kandidatuur van Platzeck. Andrea Nahles, die na de opschudding over haar kandidatuur voor de functie van secretaris-generaal gisteren nog genoemd werd als één van de nieuwe vice-voorzitters, heeft besloten zich niet meer kandidaat te stellen. Elke Ferner, voorzitter van de vrouwenorganisatie van de SPD, wordt nu in haar plaats vice-voorzitter.

Ook de overige vice-voorzitters behoren tot een nieuwe politieke generatie. Het gaat om Bärbel Dieckmann, burgemeester van Bonn; Peer Steinbrück, tevens minister van Financiën in de nieuwe regering; Kurt Beck, minister-president van Rijnland-Pfalz; en Ute Vogt, SPD-voozitter in de deelstaat Baden-Württemberg. Als nieuwe secretaris-generaal heeft Platzeck Hubertus Heil (33), Bondsdaglid uit Nedersaksen, voorgesteld. Heil geldt als pragmaticus.

Ondertussen gaan de coalitieonderhandelingen tussen CDU/CSU en SPD gewoon door. De partijen zijn het zo goed als eens over een verhoging van de BTW van 16 naar 18 procent. De vraag is alleen nog wanneer dat gebeurt. Volgens CDU/CSU zal het begrotingstekort in 2007 niet de geschatte 35 milard euro maar 43 miljard euro bedragen. De nieuwe regering wil tevens in 2008 een belastinghervorming voor het bedrijfsleven invoeren. De onderhandelaars zijn het nog oneens over de afschaffing van de kernenergie.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger