Platzeck voorgedragen als voorzitter SPD
Nieuws

Achtergrond - 2 november 2005

(2 november 2005) Matthias Platzeck (51), minister-president van de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg, wordt waarschijnlijk de nieuwe voorzitter van de SPD. De SPD-top besloot gisteravond hem als kandidaat voor de opvolging van Franz Müntefering te benoemen. Het SPD-partijcongres zal de nieuwe voorzitter midden november kiezen.

Met steun van de hele SPD-top, inclusief de huidige voorzitter Müntefering, is het vrijwel zeker dat Platzeck door het congres tot voorzitter zal worden gekozen. Müntefering stelde gisteren zijn functie beschikbaar, nadat het partijbestuur niet zijn favoriet Kajo Wasserhövel, maar de linkse Andrea Nahles tot secretaris-generaal van de SPD benoemde. Mütefering wil echter nog steeds wel minister van Werkegelenheid en vice-kanselier in de nieuwe regering worden.

Met de nominatie van Platzeck tot voorzitter van de partij lijkt een verjonging van de SPD te worden ingezet. Wolfgang Thierse, vice-president van de Bondsdag, benadrukte dat Platzeck geen overgangskandidaat is. "Platzeck kan de generatiewisseling in de SPD organiseren. Hij is de afgelopen jaren op politiek gebied enorm gegroeid." De huidige vice-voorzitter van de SPD, Heidemarie Wieczorek-Zeul, heeft inmiddels besloten haar vice-voorzitterschap neer te leggen. Ook zij steunt de verjonging van de partij: "Ik wil deze generatiewisseling niet in de weg staan." Overigens wordt Nahles nu genoemd als opvolger van Wieczorek-Zeul en zal dus in plaats van secretaris-generaal, vice-voorzitter van de partij worden.

Platzeck noemde het een eer om voorzitter van de SPD te kunnen worden. Hij wil tegelijkertijd aanblijven als minister-president van Brandenburg. Hij geldt al langer als veelbelovend SPD-politicus van de nieuwe generatie, werd in oktober genoemd als kandidaat-minister, maar weigerde vooralsnog Potsdam te verruilen voor een post in Berlijn. 

De Oost-Duitse natuurkundige Platzeck werd in de nadagen van het DDR-regime politiek actief, destijds bij Die Grünen. In 1995 maakte hij de overstap nar de SPD. Hij was onder meer minister in de eerste democratisch gekozen regering van de DDR, werd daarna minister voor Milieu in Brandenburg en in 1998 burgemeester van Potsdam, de hoofdstad van deze deelstaat. Landelijke bekendheid verwierf Platzeck door zijn onvermoeibare inzet en verstandig beleid tijdens de overstroming van de rivier de Oder in 1997. Sinds 2002 is hij minister-president van een SPD-CDU-regering in Brandenburg. 

Als hij over twee weken tot voorzitter wordt gekozen, worden de beide grootste Duitse partijen, CDU en SPD, door Oost-Duitse politici geleid.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger