Nahles benoemd tot secretaris-generaal SPD
Nieuws

Achtergrond - 31 oktober 2005

(31 oktober 2005) Andrea Nahles, behorend tot de linkervleugel van de SPD, is zojuist door het partijbestuur genomineerd voor de functie van secretaris-generaal. Dit betekent een nederlaag voor voorzitter Franz Müntefering, die zijn vertrouweling Kajo Wasserhövel voor de functie had voorgedragen. Müntefering liet na de stemming weten zichzelf nu niet meer kandidaat te willen stellen voor het voorzitterschap van de SPD. Ook ziet hij zijn ministerschap ter discussie gesteld.

De secretaris-generaal coördineert in Duitsland de partijwerkzaamheden, leidt de partijcentrale en is verantwoordelijk voor de voorbereiding en de uitvoering van de verkiezingscampagnes van de partij. De SPD heeft de functie pas in 1999 ingesteld. Sindsdien is het een ongeschreven regel dat de voorzitter, in dit geval dus Müntefering, een kandidaat voor deze post voorstelt aan het partijbestuur. Uiteindelijk wordt de secretaris-generaal gekozen door het partijcongres, dat midden november plaatsvindt. In principe is het mogelijk dat het partijbestuur meerdere kandidaten aan het congres voorstelt, waaruit de partijleden dan kunnen kiezen.

Müntefering zag zijn vertrouweling Kajo Wasserhövel (43) graag als nieuwe secretaris-generaal. Wasserhövel behoort eveneens tot de linkervleugel binnen de SPD. Hij staat bekend als goede organisator. Zo organiseerde hij bijvoorbeeld de verkiezingscampgane van de SPD dit jaar. Andrea Nahles (35) heeft zichzelf kandidaat gesteld. Ook zij geldt als linkse SPD-er. Nahles was in de jaren negentig voorzitter van de Junge Sozialisten en is, net als in de eerste regeringsperiode van rood-groen, sinds de verkiezingen van dit jaar weer lid van de Bondsdag.

Nahles kreeg veel steun van de linkervleugel binnen de partij, die zich niet sterk genoeg vertegenwoordigd voelt in belangrijke partijfuncties. Ook vooraanstaande SPD-ers als minister van Ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul hebben zich voor haar kandidatuur uitgesproken. Andere partijleden riepen Nahles juist op haar kandidatuur in te trekken om te voorkomen dat er onenigheid binnen de partij zou ontstaan. Sommige SPD-leden vreesden dat Münteferings positie op het spel zou worden gezet als Wasserhövel niet zou worden gekozen, zoals nu het geval blijkt te zijn. Tijdens een bijeenkomst van de partijtop gisteravond lukte het Müntefering ook al niet Nahles te overtuigen van haar kandidatuur af te zien.

Het feit dat Nahles won van Münteferings favoriet moet worden gezien als een motie van wantrouwen tegen de partijvoorzitter en de manier waarop hij de coalitieonderhandelingen voert. Binnen de SPD heerst al langer onvrede onder de linkervleugel over de koers van de partij.

Het partijbestuur, bestaande uit 45 mensen, besloot al eerder slechts één kandidaat voor te dragen aan het partijcongres. Met haar toespraak wist Nahles vanmiddag te overtuigen: met 23 tegen 14 stemmen bleek zij de favoriet van het SPD-bestuur.

Spiegel Online
SPD-Vertreter drängen Nahles zu Kandidaturverzicht

ZDF Heute.de
Müntefering tritt nicht mehr als SPD-Chef an

Die Welt
Müntefering zieht sich zurück - Andrea Nahles gewählt

Sueddeutsche.de
Porträt Andrea Nahles

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger