Duitsland blijft meedoen aan Enduring Freedom
Nieuws

Achtergrond - 15 november 2007

(15 november 2007) Duitsland blijft een jaar langer betrokken bij de jacht op terroristen in Afghanistan. De Bondsdag heeft vandaag het mandaat voor Operatie Enduring Freedom verlengd. Het is echter vooral een symbolische beslissing.

Weliswaar heeft het Duitse parlement met overgrote meerderheid besloten mee te blijven doen aan de Amerikaanse jacht op terroristen in Afghanistan, de feitelijke gevolgen zijn niet zo groot. De afgelopen twee jaar heeft geen Duitse commando meer meegedaan aan de strijd. Alle honderd leden van het Korps Spezialkräfte (KSK), waar vorig jaar zoveel om te doen was, zijn teruggetrokken uit het zwaarbevochten land. De enige bijdrage die Duitsland op dit moment aan Enduring Freedom levert, bestaat uit een marine-eskader dat voor de kust van Somalië kruist.

Het gaat dan ook in de eerste plaats om een symbolische steunbetuiging aan de Amerikanen, die het bevel voeren over de missie. De mogelijkheid dat de Amerikanen een beroep doen op de commando's, blijft echter bestaan.

Operation Enduring Freedom is anders dan de stemverhoudingen in het Duitse parlement doen lijken, de meest omstreden missie in het land. Niet alleen de oppositiepartijen Die Grünen en Die Linke hebben bezwaren, ook binnen de SPD is de weerstand groot. De critici vinden dat het Amerikaanse leger veel te hard optreedt. Steen des aanstoots zijn vooral de burgerslachtoffers die de operatie eist. “Al Qaida is naar Pakistan vertrokken. Moeten we dat land dan ook aanvallen?”, riep Linke-voorzitter Lafontaine uit.

Parallel aan Enduring Freedom loopt de missie van de NAVO, onder de naam ISAF (International Security Assistance Force). Daaraan neemt Duitsland met zo’n 3500 soldaten deel, die in het relatief rustige noorden van het land zijn gelegerd. Waarnemers in Afghanistan hekelen het onderscheid dat de Bondsdag tussen Enduring Freedom en de ISAF-missie maakt. Een schijndiscussie, puur voor politiek gebruik. In de praktijk zijn de ‘opbouwmissie’ Isaf en de ‘oorlogsmissie’ Enduring Freedom nauwelijks van elkaar te onderscheiden, is het verwijt.       

Süddeutsche.de
Bundestag verlängert Anti-Terrorkampf

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger