NAVO wilde nucleaire mijnen langs DDR-grens
Kort nieuws

Achtergrond - 29 november 2007

(29 november 2007) De NAVO wilde eind jaren zestig een gordel van nucleaire landmijnen aanleggen langs de West-Duitse grens met de DDR. Dat zegt voormalig bondskanselier Helmut Schmidt vandaag in een interview met Die Zeit.

Volgens Schmidt, eind jaren zestig minister van Defensie onder bondskanselier Willy Brandt, ging het om ver gevorderde plannen van de NAVO en het Duitse leger voor het leggen van honderden nucleaire mijnen langs de Duits-Duitse grens. “Samen met een Amerikaan heb ik deze levensgevaarlijke onzin kunnen voorkomen. De Amerikaan heette Melvin Laird en was destijds minister van Defensie.”

“Ik heb gezegd dat als een communistische bevelhebber in de achtervolging op voortvluchtige mensen de grens over komt en een nucleaire mijn gaat de lucht in, dan staan alle Duitse soldaten met de handen omhoog, dan is het uit met de verdediging”, vervolgt de oud-kanselier. “Dat argument heeft de Amerikaanse minister van Defensie overtuigd. Hij was net als ik een oude soldaat en wist wat je van een soldaat kon vergen en wat niet.”

Schmidt zegt de NAVO-plannen destijds bewust uit de publiciteit te hebben gehouden. “We hebben het met veel ijver stil gehouden, om aan beide kanten van de Atlantische Oceaan geen grote beroering te veroorzaken.”

Die Zeit
Helmut Schmidt: Nato plante Atomminen in Deutschland

Tagesspiegel
Nato plante Atomminen in Deutschland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger