Bondsdag zegt ja tegen monument Duitse eenheid
Nieuws

Achtergrond - 9 november 2007

(9 november 2007) De Bondsdag heeft zijn goedkeuring gegeven aan de bouw van een monument voor de Duitse eenwording in Berlijn. Het monument moet zowel de vreedzame revolutie in de DDR als de Duitse vereniging herdenken.

Met de stemmen van regeringspartijen CDU/CSU en SPD en daarnaast de liberale FDP heeft een ruime meerderheid van het Duitse parlement zijn goedkeuring aan het project gegeven. Het monument moet op de twintigste verjaardag van de val van de Muur onthuld worden, in 2009.

De vicevoorzitter van de Bondsdag, de sociaaldemocraat Wolfgang Thierse, jubelde van een “monument van het geluk”. Eindelijk hebben de Duitsers een monument om een onverdeeld positieve gebeurtenis uit hun geschiedenis mee te eren. Het land staat immers vol met “gedenktekens die in meer of mindere mate pijnlijk zijn”, sprak Thierse.

Oppositiepartijen Die Grünen en de Linkspartei mopperden over de “haast” waarmee huns inziens de grote coalitie het plan heeft doorgedrukt.

De voorzitter van de Bondsdag, Norbert Lammert (CDU) benadrukte dat goedkeuring van de Bondsdag slechts het begin van het publieke debat betekent. Zowel over het ontwerp van het gedenkteken als over de plaats is het laatste woord nog niet gesproken. Er gaan ook stemmen op het monument in Leipzig op te richten. Voor het ontwerp grijpt de Bondsdag waarschijnlijk terug op een beproefd recept, de internationale architectenwedstrijd.

FAZ.net
Berlin erhält ein Freiheitsdenkmal

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger