Nationale identiteit ontbreekt bij Duitsers
Kort nieuws

Achtergrond - 27 september 2007

(27 september 2007) Duitsers verdringen hun nationaliteit. Ze hebben veel meer met hun ‘Heimat’, buurt en familie. Knutselen en klussen, dat kunnen ze goed en daar zijn ze trots op. Dat blijkt uit een studie van de Identity Foundation in Düsseldorf.

De Duitser beleeft zijn Duits-zijn pragmatisch. Van nationale gevoelens moet hij niet veel hebben. Die komen alleen tevoorschijn als Duitsland vergeleken wordt met andere landen, zoals bijvoorbeeld bij voetbalkampioenschappen, of onder druk van de globalisering.

Veel liever knutselen en klussen Duitsers, ze zien zichzelf gezegend met een “bijzonder talent van alles iets te maken”. Ze zoeken hun Duitse identiteit in technische innovaties: op dit neutrale terrein kunnen ze zonder problemen trots zijn op hun prestaties en hun individuele identiteit in een groter geheel plaatsen, aldus de onderzoekers.

Maar het meeste belang hechten Duitsers aan hun ‘Heimat’, hun naaste omgeving, buurt en familie. Dit is het gevolg van de typisch Duitse verscheidenheid, de “Duitse stammen”, die altijd zelfstandig zijn geweest. Het huidige Duitse federalisme vormt ook nu nog de basis van de Duitse identiteit, blijkt uit de Düsseldorfse studie, één van de meest uitgebreide psychologische onderzoeken in zijn soort.

Welt Online
Das „Deutsch-Sein" ist den Deutschen fremd

Tagesspiegel.de
Der Tag, an dem … der Jammerdeutsche in den Baumarkt geht

Reacties

Buderath - 6 september 2022 06:42

Duitsers zijn Europeanen een hebben het Nationale Theater verlaten, ze hebben geen behoefte om de wereld te redden,ze hebben geen behoefte aan Nationale Helden, ze treuren niet en hebben geen nationale trauma,s als ze een spel verliezen, Duitsland is geen homogene massa van Nationalisme zoals de VS of het oranje Legion, Duitsers zijn blij dat ze hulpeloos leger hebben zonder slagkracht,

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger