Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Duitse journalisten niet kritisch genoeg in vluchtelingencrisis

Kort nieuws - 24 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse journalisten hebben hun werk niet goed gedaan in de vluchtelingencrisis. Ze waren niet kritisch genoeg, gedroegen zich meer als "politiek acteur" dan als neutrale waarnemer en hadden te weinig oog voor zorgen en angsten bij de bevolking. Dat blijkt uit de eerste grote wetenschappelijk studie naar dit onderwerp.

Het narratief van de Willkommenskultur domineerde de berichtgeving over de vluchtelingencrisis, schrijven de onderzoekers van het Europäischen Institut für Journalismus- und Kommunikationsforschung. Journalisten namen "de visie en ook de oplossingen van de politieke elite" over en lieten andere geluiden niet of nauwelijks aan bod komen. Er werden vrijwel alleen politici aan het woord gelaten. Gesprekken met vluchtelingen of experts (4 procent van de onderzochte berichtgeving) of eigen reportages en onderzoeken waarin media een andere visie hadden kunnen geven (6 procent van de onderzochte berichtgeving) waren er nauwelijks. Ook regionale media maakten nauwelijks reportages in hun eigen omgeving. De meeste media schreven analyses en commentaren. Daarin ging het vooral over de politiek in Berlijn, zodat de vluchtelingencrisis een "abstract onderhandelingsobject van de institutionele politiek" werd in plaats van een onderwerp dat veel mensen concreet aanging. Dat verandere pas na de nieuwjaarsnacht in Keulen. Toen "ontdekten de media de reële werkelijkheid achter de goed klinkende Willkommens-retoriek", schrijven de onderzoekers.  

Michael Haller, directeur van het instituut, onderzocht voor zijn studie met een onderzoeksteam van de Hamburg Media School meer dan 30.000 berichten die tussen februari 2015 en maart 2016 zijn gepubliceerd door landelijke en regionale media, zowel in print als online. De studie werd uitgevoerd in opdracht van de Otto Brenner Stiftung, een onderzoeksinstituut gelieerd aan de vakbond IG Metall. Lees meer bij FAZ.net 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.


Lees meer

Duitse media terughoudend in noemen nationaliteit

Duitse media terughoudend in noemen nationaliteit

Het noemen van de afkomst van daders is een journalistiek dilemma. Dat bleek weer na het drama in Frankfurt.


Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger