Berlijn beleeft een babyboom
Nieuws

Achtergrond - 8 augustus 2007

(8 augustus 2007) Duitsland vergrijst, maar Berlijn blijft jong. De stad beleeft een babyboom. In de eerste maanden van 2007 lag de groei van het geboortecijfer meer dan tien keer zo hoog als in de rest van Duitsland.

Duitsland mag al jaren kampen met een laag geboortecijfer, voor Berlijn gaat dit niet op. In de stad werden 5 procent meer baby’s geboren dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, terwijl de rest van Duitsland een magere groei van 0,4 procent liet zien. In totaal kwamen er bijna 6500 nieuwe Berlijners ter wereld, maakte het Berlijnse bureau voor statistiek bekend.

Politici en bestuurders gissen naar de oorzaak. Dat de geboortegolf een resultaat is van de Duitse feestvreugde tijdens het WK voetbal, wordt uitgesloten. Artsen verwachten de resultaten daarvan pas in de cijfers voor het tweede kwartaal terug te zien. Waarschijnlijker is dat de opbouw van de Berlijnse bevolking een rol heeft gespeeld. Sinds de val van de Muur in 1989 werkt Berlijn als een magneet op jonge mensen – vooral studenten. Velen van hen hebben zich permanent in de stad gevestigd, waardoor zich een aanzienlijk reservoir aan jonge ouders heeft gevormd. Dat zou ook verklaren dat juist in de Berlijnse binnenstad het geboortecijfer stijgt.

Waarnemers houden er echter ook rekening mee dat het beleid van de minister voor Familiezaken, de christendemocraat Urula von der Leyen, zijn eerste vruchten afwerpt. Om het dalende Duitse geboortecijfer tegen te gaan, voerde Von der Leyen, moeder van zeven kinderen, begin dit jaar een reeks maatregelen in, waaronder een forse uitbreiding van het aantal crèches en royalere verlofregeling (Elterngeld). Het aantal gehonoreerde aanvragen is in Berlijn dit jaar bijna verdrievoudigd, al wil het stadsbestuur daar nog geen conclusies aan verbinden. Het duurt immers even voor een aanvraag door de ambtelijke molen is.

Vaders in Beieren hebben zich de meest enthousiaste gebruikers van de nieuwe regelingen getoond. Vooral van de mogelijkheid vaderschapsverlof op te nemen, maken zij gretig gebruik. Een van de maatregelen van Von der Leyen was dat ouders onderling maximaal veertien maanden betaald zwangerschapsverlof kunnen verdelen. De Beierse vaders namen gemiddeld een pauze van vierenhalve maand voor hun nieuwe kind. De populariteit van het vernieuwde verlof is volgens de Beierse regering te danken aan het feit dat zij inkomensafhankelijk is: om ook carrièrejagers aan de kinderen te krijgen, hebben mensen die meer verdienen recht op meer verlof. 

Tagesspiegel.de
Berlin erlebt Baby-Boom

Welt.de
Vor allem bayerische Väter lieben die Babypause

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger