'Verzorgingshuizen schieten ernstig tekort'
Nieuws

Achtergrond - 31 augustus 2007

(31 augustus 2007) Mensen in verzorgingshuizen of aangewezen op ambulante zorg zijn er in Duitsland slecht aan toe. Dat blijkt uit een rapport dat vandaag verschijnt. Eén op de drie mensen afhankelijk van zorg krijgt te weinig te eten en te drinken.

Schandalig, gevaarlijk, catastrofaal, dat zijn adjectieven die gebruikt worden om de zorgverlening in Duitsland te beschrijven. De MDS, een overkoepelend adviesorgaan voor ziektekostenverzekeraars, brengt vandaag een rapport uit waaruit blijkt dat de zorg ernstig tekort schiet. Eén op de drie mensen in verzorgingstehuizen krijgt niet genoeg te eten of te drinken, tussen de 35 en 42 procent van de bedlegerige patiënten heeft doorligverschijnselen, er is te weinig aandacht voor incontinentie en vooral demente mensen worden ernstig verwaarloosd.

In een deel van de verzorgingshuizen is de situatie ronduit gevaarlijk voor de gezondheid, aldus de MDS. De organisatie onderzocht de omstandigheden van meer dan veertigduizend mensen die van zorg afhankelijk waren tussen 2004 en 2006. Hoewel de situatie is verbeterd ten opzichte van 2003 blijft die zorgwekkend, aldus de MDS. De Bund der Pflegeversicherten, een belangenorganisatie voor zorgpatiënten, wil dat een landelijke toezichtraad komt die de zorg inspecteert, naar voorbeeld van de raad die de kwaliteit van levensmiddelen in de gaten houdt.

In Duitsland is momenteel een hervorming van het zorgstelsel gaande. Minister Ulla Schmidt (SPD) van Gezondheid benadrukte nog eens dat deze hervorming de zorg in Duitsland zal verbeteren. Zij wil onder meer kwaliteitsrapporten over verzorgingshuizen openbaar maken, zodat iedereen behandelingen en prijs kan vergelijken. In juni werd besloten de zorgbijdrage vanaf 2008 met een kwart procent te verhogen. Dit geld moet vooral de zorg voor Alzheimerpatiënten ten goede komen.

Een ander onderdeel van de zorghervorming is de mogelijkheid voor werknemers om tien dagen per jaar betaald verlof op te nemen om voor een ziek familielid te zorgen. Ouders kunnen dit verlof al opnemen als hun kinderen ziek zijn. Het nieuwe plan heeft echter nogal wat haken en ogen. De kosten voor het zorgverlof voor zieke familieleden zouden door de ziektekostenverzekeraars moeten worden betaald. Die zeggen echter dat niet op te kunnen brengen en willen dat daarvoor belastinggeld wordt gebruikt. Dat zou echter de kosten van de zorg teveel doen stijgen. Bovendien vinden werkgevers tien dagen teveel. Dat kan volgens hen vooral het midden- en kleinbedrijf niet zomaar opbrengen.

Welt Online
Enthüllungen über Pflege-Skandal in Deutschland

Tagesschau.de
Erhebliche Missstände bei der Pflege

Spiegel Online
Pflege verbessert - Probleme bleiben

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger