Jonge vrouwen trekken weg uit Oost-Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 31 mei 2007

(31 mei 2007) Oost-Duitsland loopt steeds verder leeg. Vooral jonge vrouwen trekken massaal weg uit hun geboortestreek en laten een overschot aan aan slecht opgeleide, werkloze mannen achter, zo blijkt uit een studie.  

Sinds de val van de Muur zijn zo’n 1,5 miljoen mensen, ongeveer 10 procent van de Oost-Duitsers, naar het Westen vertrokken. De laatste jaren zijn het vooral jonge, goed opgeleide vrouwen tussen de 18 en de 29 jaar die weggaan. Sommige Oost-Duitse regio’s kampen daardoor met een mannenoverschot van 25 procent. Het ergst is het in de deelstaten Mecklenburg-Voorpommeren en Thüringen. Zelfs in de poolregio’s in het noorden van Zweden en Finland, die ook lijden onder het vertrek van jonge vrouwen, zijn meer mannen, blijkt uit onderzoek.

Het Berlijnse Institut für Bevölkerung und Entwicklung presenteerde gisteren in Berlijn de studie ‚Not am Mann’ (nood aan de man), waarin het wees op de gevolgen van deze ontvolking. De mannen die achterblijven zijn niet of slecht opgeleid, hebben geen baan en geen partner. Zij hebben nauwelijks perspectief op een betere situatie en nemen eigenlijk niet meer deel aan de samenleving. Ze vormen een nieuwe onderlaag. Inmiddels maakt één op de vijf jonge Oost-Duitse mannen daar deel van uit. Deze groep is bijzonder ontvankelijk voor rechts-radicaal gedachtegoed, aldus de onderzoekers. Extreemrechtse partijen doen het goed in deze regio’s.

Dat vooral vrouwen wegtrekken is omdat zij beter zijn opgeleid dan hun mannelijke leeftijdgenoten. Zij doen het beter op school en hebben daardoor meer kans elders aan de slag te kunnen. Ook willen zij een partner die minstens net zo goed is opgeleid als zijzelf en die vinden ze thuis meestal niet.    

Mannen ondervinden nadeel van het Oost-Duitse schoolsysteem. Het onderwijzend personeel bestaat voornamelijk uit vrouwen en dus hebben jongens nauwelijks positieve mannelijke voorbeelden. Mannen passen zich volgens het onderzoek ook niet zo makkelijk aan moeilijke levensomstandigheden aan als vrouwen. Na school hebben vooral jongens het moeilijk een opleidingsplaats te vinden en blijven in allerlei programma’s van arbeidsbureaus hangen, die echter niet veel uithalen.

De vice-voorzitter van de Bondsdag Wolfgang Thierse (SPD) verwacht dat de huidige economische opleving ook effect zal hebben in Oost-Duitsland. Maar voorwaarde is wel dat de Oost-Duitse jonge mannen willen leren, aldus de ook uit het Oosten afkomstige politicus. De onderzoekers pleiten voor speciale onderwijs- en kwalificatieprogramma’s voor de Oost-Duitse jongens. De ministers Wolfgang Tiefensee (SPD) die gaat over Oost-Duitsland en Franz Müntefering (SPD, Werkgelegenheid) onderhandelen momenteel over dergelijke programma’s voor probleemgroepen.

Het probleem is niet nieuw. In Brandenburg, één van de dunstbevolkte deelstaten van Duitsland, wordt al jaren gediscussieerd over maatregelen die het wegtrekken van jonge mensen moeten tegengaan. Maar het blijkt erg lastig jonge mensen een perspectief te bieden waardoor ze willen blijven.

Overigens meldde het Statistisches Bundesamt (het Duitse Centraal Bureau voor de Statistiek) gisteren dat sinds de vereniging nog nooit zoveel Duitsers zijn geëmigreerd als vorig jaar: 155 duizend mensen, 7 procent meer dan vorig jaar.

FAZ.NET
Frauen gehen, Männer bleiben
Unbeliebtes Deutschland

Süddeutsche.de
Frauen verzweifelt gesucht

Stern.de
Dem Osten laufen die Frauen weg

Berliner Zeitung.de
Junge Frauen verlassen den Osten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger