Duitsland vreest braindrain
Nieuws

Achtergrond - 23 oktober 2006

(23 oktober 2006) Steeds meer Duitsers zoeken hun heil in het buitenland. 2005 kende met bijna honderdvijftigduizend emigranten het hoogste emigratiecijfer sinds vijftig jaar. Omdat het vooral gaat om jonge, goed opgeleide mensen, wordt al gesproken van een braindrain.

Meer dan de helft van de emigranten is jonger dan 35 jaar. “Veel van hen zijn goed gekwalificeerde en hoog gemotiveerde mensen. Dat is alarmerend”, zo luidde Ludwig Georg Braun, hoofd van de Duitse Kamer van Koophandel (DIHK), dit weekend de noodklok.

Oorzaak voor deze braindrain is volgens Braun voornamelijk “dat andere landen vaak betere werkomstandigheden hebben dan Duitsland”. Hij hekelde in het dagblad Die Welt de hoge Duitse belastingen en sociale lasten, de “ondoordringbare” arbeidsmarkt van het land en de “gebreken in de opleidings- en begeleidingsinfrastructuur”. Geliefde bestemmingen voor Duitse emigranten zijn de Verenigde Staten, Groot Brittanië, Scandinavië en Zwitserland.

De internetedities van opinieblad Der Spiegel en de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung brengen het hoge emigratiecijfer in verbinding met “het rotte sociale stelsel, het gebrek aan perspectief en de gevolgen van de vergrijzing” in Duitsland. Alle drie de thema’s waren de laatste jaren volop in het nieuws en onderwerp van het politieke debat. Beide internetredacties schrijven dat zij leiden tot “angst” en “wanhoop” en veel jonge mensen naar het buitenland jagen. FAZ.NET verzucht dat “de tijd waarin onze Europese buren jaloerse blikken wierpen op onze salarissen en sociale premies, voorbij is.”

DIHK-directeur Braun riep de regering op de problemen aan te pakken en het land aantrekkelijker te maken voor gekwalificeerde arbeidskrachten. Daarnaast zou de Duitse arbeidsmarkt toegankelijker moeten worden voor goed opgeleide buitenlanders.

FAZ.NET
145.000 Deutsche suchen ihr Glück im Ausland

Die Welt.de
Fachkräfte verlassen Deutschland scharenweise

Spiegel Online
DIHK schlägt Alarm

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger