Duitse OM vervolgt 17 journalisten
Nieuws

Achtergrond - 3 augustus 2007

(3 augustus 2007) Wegens verraad van staatsgeheimen vervolgt het Duitse openbaar ministerie zeventien journalisten. Zij zouden hebben geciteerd uit vertrouwelijke stukken over activiteiten van de Duitse geheime dienst BND.

Het OM vervolgt journalisten van respectabele Duitse media als de kranten Süddeutsche Zeitung, Tagesspiegel en Die Welt en weekbladen Der Spiegel en Die Zeit. De hoofdredacteur van Der Spiegel, Stefan Aust, heeft de openbaar aanklager ook in het vizier.

De journalisten zouden hebben geciteerd uit geheime stukken van de parlementaire onderzoekscommissie die de activiteiten van de geheime dienst BND, de Bundesnachrichtendienst, tegen het licht houdt. De onderzoekcommissie heeft onder meer anti-terreuroperaties van de BND in Irak en Afghanistan in behandeling. Volgens de voorzitter van de commissie, de prominente christendemocraat Volker Kauder, konden de commissieleden eerder geheime zaken uit de krant vernemen dan zij tijdens hun zittingen te weten kwamen.

De aankondiging van het OM heeft in politiek en media forse beroering gewekt. Hoofdredacties van verschillende kranten beschouwen de vervolging als aanval op de persvrijheid, kritiek die de oppositiepartijen in de Bondsdag delen. Volgens de liberale FDP is justitie compleet “zijn doel voorbijgeschoten”. De partij heeft wetswijzigingen voorgesteld die de persvrijheid beter moeten beschermen.

Volgens het OM is de zaak simpel: iedereen die willens en wetens uit geheime documenten citeert, is strafbaar. De hoofdredacteur van de Frankfurter Rundschau, Uwe Vorkötter, veegt de vloer aan met deze redenering. In zijn ogen hebben de journalisten hebben geen staatsgeheimen verraden, maar bijgedragen aan de opheldering van de verschillende affaires waar de geheime dienst in verstrikt is. Vorkötter gaat er vanuit dat justitie de zaak niet rond krijgt.

Süddeutsche.de 
FDP: Übers Ziel hinausgeschossen

ARD Tagesschau
Verfahren gegen 17 Journalisten wegen Geheimnisverrats

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger