Duitslandweb logo Duitslandweb

Geheime dienst vindt geen bewijs voor Russische inmenging

Kort nieuws - 7 februari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse geheime dienst BND heeft het afgelopen jaar geen bewijs gevonden van een bewuste Russische desinformatie-campagne om de politiek in Duitsland te beïnvloeden. De regering heeft de diensten wel verzocht te blijven onderzoeken of Rusland probeert invloed te nemen op de verkiezingen in september. Dit zou blijken uit een vertrouwelijk onderzoeksverslag.

De Duitse geheime diensten hebben volgens Süddeutsche Zeitung een nauwe samenwerking afgesproken met de Franse en Nederlandse diensten, omdat ook in die landen verkiezingen zijn dit jaar.

Aanleiding voor het onderzoek naar Russische inmenging was een jaar geleden de situatie die ontstond nadat een Russisch-Duits meisje, Lisa, had beweerd dat ze verkracht was door asielzoekers. De politie stelde vast dat de verkrachting verzonnen was en het meisje bij haar vriend had overnacht. Het meisje trok haar verklaring in, maar de Russische televisie besteedde veel aandacht aan de zaak en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov beschuldigde Duitsland ervan de zaak onder het tapijt te vegen. Russische Duitsers protesteerden uit solidariteit met het meisje voor Merkels kantoor. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Tags: media, Rusland, BND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger